Linkovi

Vučić: Priznanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu


ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za agenciju Rojters, 11. juna 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)
ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za agenciju Rojters, 11. juna 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da tokom predstojećih razgovora predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu 27. juna priznavanje Kosova neće biti tema, niti će, kako je rekao, dozovoliti da bude tema.

Tokom posete Čačku, Vučić je istakao i da treba videti hoće li albanska strana poštovati zahtev američkog izaslanika za Kosovo Ričarda Grenela da obustavi kandidovanje u međunarodnim organizacijama. U tom paketu zahteva, Grenel je, sa druge strane, od Srbije tražio da prekine diplomatske akcije za povlačenje priznanja Kosova i lobiranje protiv prijema Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić je podsetio da se Grenel fokusira na ekonomske teme i dodao da u ovom trenutku postoji neslaganje Amerike i Nemačke u vezi sa pitanjem Kosova, ali da Srbija treba da vodi računa da ostane nepovređena u toj tuči slonova i da neće da se bije ni sa jednom od te dve zemlje.

Vučić je ponovio da su Srbiji kao saveznici potrebni i jedni i drugi, i ukazao da Amerika i Nemačka neće propasti zbog Kosova, ali da bi Srbija mogla da propadne ako joj bilo koja od ove dve zemlje bude protivnik.

U obraćanju medijima Vučić nije želeo da otkriva strategiju koju priprema za najavljeni razgovor u Vašingtonu, a od javnosti u Srbiji je zatražio malo više poverenja za dijalog koji se vodi oko pitanja Kosova.

On je rekao i da dan posle izbora, u Srbiju dolazi izaslanik EU Miroslav Lajčak i da očekuje dobar razgovor.

Takođe, Vučić je izjavio i da ne vidi suštinsko rešenje problema Kosova koje bi bilo podjednako prihvatljivo ili neprihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

XS
SM
MD
LG