Linkovi

Lajčak stigao u Prištinu, večeras sa Hotijem


Miroslav Lajčak (Foto: VOA)
Miroslav Lajčak (Foto: VOA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je u utorak popodne u Prištinu, saopštio je Kfor.

Njega su na prištinskom vojnom aerodromu dočekali šefica Kancelarije Euleks na Kosovu Natalija Apostolova i komandant misije Kfor general-major Mikele Rizi, navodi se u saopštenju.

Lajčak je stigao nakon otkazivanja leta iz Ciriha u ponedeljak uveče, a za popodne je ugovoren njegov sastanak sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, dok je susret sa predsednikom Hašimom Tačijem neizvesan.

"Posle neznatnih komplikacija sa putovanjem juče, međunarodna zajednica je krenula u akciju. Sada sam na putu za Prištinu – ljubaznošću švajcarske vojske. Radujem se što ću danas zvanično započeti svoju posetu Kosovu", napisao je Lajčak ranije tokom dana na Tviteru.

Kosovski premijer Avdulah Hoti objavio je da se danas u 18:30 sastaje sa Lajčakom u Prištini.

Sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem je, pak, pod velikim znakom pitanja.

"Vreme za istraživanja i lekcije je okončano. Naši timovi će se sastati pa ćemo videti. Ako Lajčak ima nešto konkretno da mi kaže sastaćemo se. U protivnom, nema razloga za sastanak", rekao je Tači, prenosi RTS.

Tači je naveo da od Lajčaka očekuje jasan odgovor vezan za viznu liberalizaciju.

Kako je predsednik Srije Aleksandar Vučić najavio u ponedeljak, Lajčak bi trebalo da u Beograd dođe dan posle izbora, 22. juna.

Vučić: Tek će se videti da li Kosovo poštuje Grenelove poruke

Aleksandar Vučić izjavio je da će se tek videti da li će Kosovo da poštuje ono što je rekao američki izaslanik Ričard Grenel o nekandidovanju u međunarodne organizacije, jer četiri godine to nije prihvatalo.

Vučić je, kako prenosi FoNet, u razgovoru sa novinarima u Čačku, istakao da su Amerikanci rekli da će se u Vašingtonu razgovarati samo o ekonomiji, i priznanje nezavisnosti Kosova neće biti tema, a da je do sada 50 puta razgovarao i sa Grenelom i sa izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Pred nama nije lak period, ali ćemo znati da se borimo za naše državne i nacionalne interese i čuvamo ih, poručio je on, ističući da će, posle dugog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ponedeljak, danas imati još pet razgovora "sa različitim ljudima iz Evrope i sveta".

Vučić je rekao da ga uskoro očekuje još jedan vrlo važan sastanak o kome ne sme još da govori. Mi ćemo da razgovaramo, od razgovora nikad nismo bežali, ali ćemo da čuvamo svoje interese, naglasio je on, i poručio onima koji pričaju da će Srbija priznati nezavisnost Kosova da prestanu sa lažima i "puste ljude da odgovorno rade svoj posao".

On je konstatovao da se u slučaju Kosova vodi velika međunarodna igra, "pre svega među velikim igračima", a "Srbija i Albanci su tu mali".

Prema mišljenju Vučića, problem je što u vezi sa pitanjem Kosova nema suštinskog rešenja, za koje bi mogao da pomisli da bi bilo potpuno prihvatljivo ili potpuno neprihvatljivo za obe strane.

XS
SM
MD
LG