Linkovi

Razmena teritorija - aktuelna opcija ili ideja koja je otišla s Boltonom


Zastava Kosova uslikana na proslavi desetogodišnjice nezavisnosti u Prištini 2018.
Zastava Kosova uslikana na proslavi desetogodišnjice nezavisnosti u Prištini 2018.

Posle izjave bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da su lideri Srbije i Kosova još 2018. razgovarali o razmeni teritorija, ni jedna strana to nije ni potvrdila niti demantovala. Analitičari iz Beograda i Prištine ocenjuju za Glas Amerike da se ideja sigurno našla na stolu, ali je pitanje da li će opstati u izmenjenim političkim okolnostima.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton je prvi visoki američki zvaničnik koji je, sa pozicije bivšeg člana administracije, potvrdio da razmena teritorija jeste bila opcija. Sadašnji izaslanik Bele kuće Ričard Grenel kaže da je to bila Boltonova, a na Trampova politika.

Ideja o podeli Kosova nije nova i uvek je na stolu ili ispod stola, ali je verovatno otišla zajedno sa Boltonom, ocenjuje za Glas Amerike profesor političkih nauka iz Prištine Nedžmedin Spahiu.

"Izgleda da ta ideja se ne prodaje baš tako dobro, jer od tri učesnika koji su raspravljali o trampi teritorija, podeli Kosova i tako, dvojica su van političke scene – Bolton i Hašim Tači. Tako da mislim da ta ideja više nije u trendu."

Analitičari o izjavi Džona Boltona da su Srbija i Kosovo razgovarali o razmeni teritorija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio na upit Glasa Amerike da prokomentariše Boltonove navode. Ni Vučić ni predsednik Kosova Hašim Tači nikada nisu rekli da se o razmeni teritorija zvanično pregovaralo.

To što je potvrda stigla od Boltona je dobro za Beograd jer te ideje treba da odustane, smatra Dušan Janjić.

"To je jedan, da se fudbalski izrazim, žuti karton za Beograd da stane. Jer Beograd nije stao u lobiranju, i dalje imamo te lobi grupe Ist vest instituta i drugih koji podstiču tu priču...Dobro je da se stane, jer je posle (posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja) Lavrova jasno da je napravljena ponovo saglasnost unutar tih velikih sila, takozvane Kontakt grupe Evrope i Rusije, da nema definitivnog rešenja, nema žurbe, a u Americi ionako nema jednog glasa".

Pitanje je i da li će ideja o razmeni teritorija opstati na Kosovu ako Hašim Tači ode s funkcije i da li postoji politička opcija koja bi podržala tu ideju?

"Na Kosovu nema podršku uopšte, to je odbačeno i platformom, imali su tri platforme", podseća Janjić.

"Manje je važno šta kažu neki kosovski predstavnici od toga što kažu Amerikanci. Treba imati na umu da suštinske pregovore oko cene priznavanja Kosova, šta se mora platiti Srbiji da bi priznala Kosovo ili šta se mora popustiti, suštinske pregovore vodi Vašington. Kosovo je formalna strana", smatra Spahiu.

Vašington i dalje ne saopštava novi termin sastanka predstavnika Srbije i Kosova, a specijalni izaslanik Ričard Grenel insistira da je tema razgovora dve strane ekonomija. Spahiu zaključuje da je, zbog ubedljive pobede na izborima, lopta sada u dvorištu Aleksandra Vučića – koji je rekao da o priznaju nezavisnosti Kosova neće da razgovara.

XS
SM
MD
LG