Linkovi

Lajčak posle posete Kosovu: Stvoreni uslovi za dijalog, uskoro datum


Miroslav Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, 18. juna 2020. (Foto: VOA)
Miroslav Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, 18. juna 2020. (Foto: VOA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je posle trodnevne posete Kosovu da je uveren da su stvoreni uslovi za dijalog i da će datum početka odrediti posle razgovora sa predsednikom Srbije. Lajčak je kazao da je uveren da bez Brisela, Beograd i Priština ne mogu da postignu konačni sporazum, koji bi ih približio Evropskoj uniji.

Lajčak je istakao da je proteklih dana na Kosovu imao vrlo konstruktivne i koriste susrete sa kosovskim političkim liderima, kojima je poručio da Kosovo mora da bude ujedinjeno u procesu dijaloga.

„Drago mi je da je dijalog od strane Evropske unije prioritet za vladu i zadovoljan sam ozbiljnošću i spremnošću mojih sagovornika da sednu za sto i pregovaraju. Očekujem da dijalog iznova počne uskoro, budući da ću iduće nedelje posetiti Beograd, planiram da razgovaram o elementima i sa predsednikom Vučićem, kako bismo zajednički objavili datum prvog susreta u Briselu”, kazao je Lajčak.

Lajčak posle posete Kosovu: Stvoreni uslovi za dijalog, uskoro datum
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Lajčak je kazao da je Kosovo deo Evrope i da su dosadašnji uspesi zajednički, jer je dijalog prethodnih godina pod pokroviteljstvom EU doneo bitne sporazume za Kosovo.

“Kosovo je deo Evrope, vaši problemi su naši problemi, vaš uspeh je naš uspeh i vaša budućnost je evropska. Put kosova ka EU ide preko ovog dijaloga i to je eksplicitno naglašeno u rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2010. godine i u svim zaključcima Saveta Evrope. Želim da Kosovo napreduje na ovom putu. To se ne može učiniti ni sa kim drugim osim sa Evropskom unijom”, rekao je Lajčak.

Na pitanje šta za njega znači sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Lajčak je kazao da to podrazumeva rešavanje svih nerešenih pitanja.

“Dijalog ima istoriju od 10 godina, niz sporazuma je već implementirano ima nekih koji su potpisani, ali nisu implementirani. Na kraju ovog procesa želimo da rešimo i posvetimo se svim problemima ovde. Budući da moj mandat nije da da budem pregovarač ili olakšavač dijaloga, nego uvek želim da ovaj proces dovedemo do uspešnog kraja bez zakašnjenja”.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Lajčak je kazao da među zemljama članicama Evropske unije ne postoji konsenzus u vezi sa tim pitanjem, ali da on veruje da Kosovo zaslužuje liberalizaciju viznog režima i da je pitanje “ne da li će, nego kada će se to dogoditi”.

XS
SM
MD
LG