Linkovi

Borelj: Ne takmičim se ko će pre dovesti Vučića i Tačija za isti sto


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Beogradu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 31. janura 2020. (Foto: AP)
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Beogradu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 31. janura 2020. (Foto: AP)

Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj, tokom današnjeg gostovanja na Forumu Nemačkog Maršalovog fonda, govorio je o mogućem jačanju geostrateške uloge Evropske unije u svetu.

Tokom razgovora na tu temu bio je upitan koja od aktuelnih nerešenih pitanja u evropskoj “interesnoj sferi” smatra relativno jednostavnim za rešavanje. Odgovorio je - situacija sa Kosovom i osvrnuo na predstojeći sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašim Tačija u Beloj kući.

Borelj je rekao da pozdravlja postignuti napredak u dugotrajnom sporu između Beograda i Prištine, kao i predstojeći razgovor u Beloj kući, organizovan od strane američkog specijalnog predsedničkog izalasnika Ričarda Grenela.

Najpre je naglasio da Brisel nije “ni u kakvoj kompeticiji sa SAD”, kao i da niko ne bi bio srećniji od njega ukoliko bi "administraciji predsednika Trampa pošlo za rukom da dođe do konačnog rešenja".

“Ukoliko nismo (EU) u stanju da rešimo problem koji postoji u našem najbližem susedstvu, dok posedujemo dovoljno kapaciteta da ga rešimo, ne bi više trebalo da tvrdimo da igramo ulogu geopolitičkog faktora“, rekao je Borelj.

Napomenuo je i to „veruje da predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel smatraju povoljnim izglede da se dve strane (Beograd i Priština) najzad nađu za istim stolom.“

„Niti se lično takmičim za medalju u tome ko će prvi obe strane da dovede do pregovaračkog stola“, dodao je Borelj.

Međutim, najviši evropski diplomata ujedno je istakao da postoji samo jedan strukturalno zasnovan dijalog:

“I to onaj koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Imenovan je i izaslanik EU (Miroslav Lajčak)“.

Novinarsku primedbu da neki vide Vašington naklonjenijim Srbiji nego Kosovu, predsednik Evropskog saveta nije komentarisao.

XS
SM
MD
LG