Linkovi

"Mislim da će Rusija podržati svako rešenje u interesu Srbije"


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, povodom predstojeće posete ruskog šefa diplopmatije Sergeja Lavrova Srbiji 18. juna, da "misli da će Rusija podržavati svako rešenje u interesu Srbije".

On je za TV Prva objasnio da, prilikom dolaska Lavrova, postoji praksa da Rusi prireme zajedničku izjavu ministara koja se objavljuje u novinama u dve zemlje, te da "misli da mu je Lavrov predložio tekst u kojem piše da će Rusija podržati šta sve Srbija hoće", prenosi Fonet.

Dačić je rekao i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga za Prištinom, ali da se rešenje ne nazire.

"Nismo bliži rešenju zato što smo mi pokušali da dajemo neke predloge, međutim ti predlozi su uglavnom nailazili na odbijanja, niti je o tome ikada zvanično raspravljano. Oni koji organizuju dijalog moraju da budu svesni da mi sigurno nećemo prihvatiti to da sada moramo da priznamo Kosovo i
zavšili smo dijalog
", istakao je Dačić.

Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel objavio je na Tviteru da će se predstavnici dve strane sastati 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu.

O sastanku se oglasio i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da neće biti razgovora o podeli Kosova, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio razgovore o priznanju nezavisnosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Beograd prihvata razgovor sa kompromisnim predlozima. On je rekao da "postoji velika plima inicijativa i sastanaka i oseka nekih predloga".

"Da li će to više biti sastanci radi sastanaka ili da se vidi da je dijalog vraćen iz neke kliničke smrti videćemo", rekao je Dačić, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG