Linkovi

O'Brajen: Drago mi je što ću moći da ugostim lidere Srbije i Kosova u Beloj kući


ARHIVA - Bela kuća, rano ujutro 1. avgusta 2017. godine (Foto: Reuters/Jason Reed)

Robert O'Brajen, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, objavio je da mu je drago što će moći da ugosti lidere Srbije i Kosova, zajedno sa (specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine prim. nov) Ričardom Grenelom u Beloj kući.

"Sjedinjene države željno očekuju ove važne razgovore", navodi se O'Brajenova izjava na Tviter nalogu Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC).

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine ambasador Ričard Grenel saopštio je u ponedeljak da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati 27. juna u Beloj kući, u prestonici Sjedinjenih Država - Vašingtonu.

U poruci na društvenoj mreži Tviter koju je započeo rečenicom “Sjajne vesti”, Grenel je naveo da su tome prethodila uveravanja dve vlade o privremenoj obustavi kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da tokom predstojećih razgovora predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu 27. juna priznavanje Kosova neće biti tema, niti će, kako je rekao, dozovoliti da bude tema.

Tokom posete Čačku, Vučić je istakao i da treba videti hoće li albanska strana poštovati zahtev američkog izaslanika za Kosovo Ričarda Grenela da obustavi kandidovanje u međunarodnim organizacijama. U tom paketu zahteva, Grenel je, sa druge strane, od Srbije tražio da prekine diplomatske akcije za povlačenje priznanja Kosova i lobiranje protiv prijema Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić nije želeo da otkriva strategiju koju priprema za najavljeni razgovor u Vašingtonu, a od javnosti u Srbiji je zatražio malo više poverenja za dijalog koji se vodi oko pitanja Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da nema nikakve podele Kosova, razmene teritorija, niti bilo šta slično, već da će delovanje kosovske strane u dijalogu sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova. Tači je ocenio da je predstojeći sastanak u Beloj kući istorijski trenutak i da Kosovo nema vremena za gubljenje.

On je dodao da su institucije Kosova pozitivno odgovorile na poziv za sastanak sa predstavnicima Srbije u Beloj kući 27. juna ove godine.

Tokom mandata administracije predsednika Donalda Trampa pojačan je angažman Sjedinjenih Država u pregovaračkom procesu Srbije i Kosova, kojim formalno posreduje Evropska unija.

Beograd i Priština su od početka godine, uz posredovanje američkih diplomata Ričarda Grenela i Roberta O’Brajena potpisali pisma o namerama obnove aviolinije između svojih prestonica, kao i saradnju u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG