Linkovi

Tači: Nema podele Kosova, razmene teritorija


Hašim. tači, predsednik Kosovaa na konferenciji za novinare, 16. juna 2020. u Prištini (Foto: VOA)
Hašim. tači, predsednik Kosovaa na konferenciji za novinare, 16. juna 2020. u Prištini (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da nema nikakve podele Kosova, razmene teritorija, niti bilo šta slično, već da će delovanje kosovske strane u dijalogu sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova. Tači je ocenio da je predstojeći sastanak u Beloj kući istorijski trenutak i da Kosovo nema vremena za gubljenje.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da su institucije Kosova pozitivno odgovorile na poziv za sastanak sa predstavnicima Srbije u Beloj kući 27. juna ove godine.

Institucije Kosova će, prema njegovim rečima, imati jedinstven stav, a istakao je i da će osnova delovanja kosovske strane biti poštovanje Ustava i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova.

„Ne može biti podele, može biti smetnji, ali ovaj proces neće stati. Naše angažovanje i donošenje odluka će biti u skladu sa poštovanjem Ustava naše zemlje, otovoreno i na transparentan način. Ne mislim da će neko da ugrozi integritet zemlje i pozivam sve da ne šire dezinformacije o razmeni teritorija ili nečem sličnom. Neće biti ugrožavenja teritorijalnog integriteta, niti je bilo diskusije u vezi sa tim pitanjem. Kosovo će biti suverena nezavisna zemlja sa svojim Ustavom, kao jedinstvena zemlja i to je jasna poruka“.

Tači je naveo da je Kosovu potreban ekonomski razvoj, ali da je preduslov za to politička stabilnost regiona i da je zato važan proces dijaloga između dve zemlje koje, kako je kazao, imaju neprijateljske odnose.

„Definitivno građani Kosova zaslužuju napredak, ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta i povećanje blagostanja građana. Da bi otvorili put napretku ekonomskog razvoja, znamo da su otvorena pitanja prepreka ekonomskom razvoju. SAD i drugi naši saveznici iz Evrope su spremni da investiraju u Kosovo, u konsolidovano Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu”.

Tači je optimista da će proces dijaloga sa Srbijom završiti uspešno, zato što - kako je kazao - ima jasnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, samog predsednika Donalda Trampa i upornost i viziju ambasadora Ričarda Grenela.

„Ovaj proces je za Kosovo i njegove građane. Ujedinjeni u partnerstvu sa SAD ubeđen sam da ćemo imati uspeh i imati konkretne rezultate. Tako je bilo i u Rambujeu, u Beču , tako će biti i u Vašingtonu. Kosovo nema vremena za gubljenje i stagniranje, treba što brže da se krećemo ka UN , NATO-u i EU i da imamo težnju da političku viziju možemo da realizujemo samo u partnerstvu i odnosima Sjedinjenim Američkim Državama, NATO-om i Evropskom Unijom. Sada ceo fokus treba da bude ujedinjenje na Kosovu kako bismo imali uspeh u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Tači.

Na pitanje novinara da li će se sastati sa Miroslavom Lajčakom, koji će naredna dva dana boraviti na Kosovu, Tači je kazao da to zavisi od samog Lajčaka i njegovog odnosa prema nezavisnosti Kosova. Takođe je istakao da Lajčak treba da iznese jasan stav Evrope, kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za Kosovo.

XS
SM
MD
LG