Linkovi

Hoti i Tači: Ustavom definisano ko vodi dijalog


Hoti i Tači: Ustavom definisano ko vodi dijalog
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Susret premijera i predsednika Kosova Avdulaha Hotija (levo) i Hašima Tačija, 15. juna 2020. u Prištini (Foto: VOA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine dolazi na Kosovo, potvrdio je premijer Kosova Avdulah Hoti, dok predsednik Kosova Hašim Tači kaže da nije upoznat sa detaljima te posete. Hoti i Tači održali su prvi sastanak od formiranja nove Vlade Kosova i poručili da je Ustavom jasno definisano ko će voditi dijalog sa Beogradom.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je posle sastanka sa predsednikom Hašimom Tačijem da će dijalog sa Srbijom voditi on, ali da mora da postoji saradnja i sa predsednikom Kosova.

"Pitanja nadležnosti se ne postavljaju, Ustav je jasan. Ustavna presuda je takođe jasna. Imamo odvojene uloge, ali je važno da u tom procesu budemo zajedno i koordiniramo", rekao je Hoti.

Hoti je Tačiju predstavio okvir za dijalog i tražio da bude u potpunosti koordiniran, sa svim političkim strankama i građanima Kosova.

Premijer Kosova je potvrdio pisanje brojnih medija da na Kosovo dolazi specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Lajčak sutra dolazi u Prištinu. Imao sam komunikaciju s njim protekle nedelje. Polako se stav svih institucija prema procesu dijaloga ujedinjuje”, kazao je Hoti.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da ne zna ništa o rasporedu sastanaka Miroslava Lajčaka koji stiže na Kosovo. On je kazao da je Lajčak dobrodošao samo ako prihvati kosovsku realnost.

"Nisam obavešten o sadržaju i dnevnom redu posete Miroslava Lajčaka Kosovu. On mora da shvati da je Kosovo nezavisno i suvereno. Ako dolazi sa tim pristupom, dobrodošao je. Svaki drugi pristup je njegov neuspeh na Kosovu i u celoj Evropskoj uniji. Lajčak mora da razume da građanima Kosova pre svega treba vizna liberalizacija", rekao je Tači.

Na pitanje ko će voditi dijalog sa Beogradom, on ili premijer Kosova, Tači je kazao da je to razjašnjeno u Ustavu Kosova. Tači je i ranije govorio da je Ustav Kosova po tom pitanju jasan i da je “predsednik taj koji predstavlja zemlju na nacionalnom i međunarodnom nivou”.

XS
SM
MD
LG