Linkovi

Tači: Ako potvrde optužnicu, podnosim ostavku


Predsednik Kosova Hašim Tači tokom obraćanja naciji iz svog kabineta, 29. juna 2020. (Foto: Astrit Ibrahimi)
Predsednik Kosova Hašim Tači tokom obraćanja naciji iz svog kabineta, 29. juna 2020. (Foto: Astrit Ibrahimi)

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je tokom obraćanja javnosti da će podneti ostavku ako optužnica Specijalnog tužilaštva bude potvrđena.

“U narednim danima ja ću se konsultovati sa političkim liderima o sledećim koracima. Uveravam vas ponovo, neću se suočiti sa pravdom iz ove kancelarije. Ako se optužba potvrdi, odmah ću podneti ostavku na mesto vašeg predsednika i suočiti se sa optužbama. Kosovo je nova zemlja, ali njeni lideri moraju delovati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, svakim delom snage koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja svog mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, poručio je Tači.

Kosovo je kako je kazao evropska država, multietničko društvo i domovina svih svojih građana.

“Još jednom kažem ne osveti i da međuetničkoj toleranciji. Samo izgradnjom demokratije gradimo evroatlantsku budućnost”.

Tači je kazao da je tokom svog rada “mogao da napravi političke greške, ali nikada ratne zločine”.

"Političke greške u miru sam možda pravio, ali ratne zločine nikada. Čak i kad bi se vratio u mračna vremena Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti", kazao je Tači i dodao:

“Kosovo ulazi u novo i nimalo lako poglavlje. Ovo je novo poglavlje i za mene, a u ovim trenucima ne znam koliko će to biti teško. Ali ja sam spreman da napišem ovo poglavlje svojom istinom pred bilo kim. Ne znam da li je bila slučajnost ili spletka da je usred Bele Kuće stiglo obaveštenje o nepotvrđenoj optužnici. Da li će ovo biti poslednja cena koja se mora platiti za slobodu Kosova? Odsekli su me s puta. Ali oni ne prete mom poverenju u vrednosti koje Sjedinjene Države i Bela Kuća predstavljaju za mene i građane Kosova”.


Tači je istakao da je u praksi pravde civilizovanog sveta, objavljivanje optužnice u javnosti, pre potvrđivanja od strane suda ogroman skandal.

“Nikakav navodni zločin ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje. Nikakva dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe, okrivljujući predsednika države Kosovo, tačno u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće. Koja je pravda bila zainteresovana za ovu žurbu i ovo grubo kršenje propisa procesa pravde nezavisnog sudstva? Ovo pitanje mora biti rešeno u pravo vreme i na pravom mestu. Dok je kratki odgovor na ovo pitanje sledeći: Ta je izjava je raznela i učinila nemogućim veoma važan sastanak u Beloj kući, čime je snažno udareno na šansu za postizanje mira između Kosova i Srbije”.

Na kraju svoj obraćanja Tači je poručio da “Kosovo mora da obezbedi stabilno funkcionisanje svojih nacionalnih institucija, pod bilo kojim okolnostima”.


Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. aprila da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, kao i drugih lica, čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Posle tog saopštenja Specijalizovanog tužilaštva predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je učešće na sastanku, koji je za 27. jun, bio zakazan u Beloj Kući sa predstavnicima Beograda. Dan kasnije je učešće na sastanku otkazao i premijer Kosova Avdulah Hoti, nakon čega je taj susret otkazan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG