Linkovi

Dačić: Beograd za nastavak dijaloga


Arhiva - Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, govori tokom novogodišnjeg prijema u Ministarstvu spoljnih poslova. (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da će dinamika i uspeh dijaloga Beograda i Prištine zavisiti od toga koliko su oni spremni na kompromis.

"Ako smatraju da je kompromis i rešenje da mi prosto priznamo Kosovo, treba da znaju da je to nerealno i da to niko ne može da traži", rekao je Dačić za TV Pink, prenosi FoNet.

Dodao je da je svakako cilj da i Srbija zadrži svoje nacionalne i državne interese.

Dačić je istakao da je važno da Srbija nastavi državnu politiku koju vodi, navodeći da je u toku predizborna kampanja kada bi svaka stranka trebala da iznosi svoje predloge, ali da nema potrebe da ni on ni Vučić iznose bilo kakve ideje kako bi i šta trebalo da izgleda, već da oni upravo ono što misle i rade.

Već osam godina se, kako kaže, bori za temu Kosova i Metohije.

"U ovih osam godina započeli smo ozbiljne pregovore, i dijalog mora da se nastavi. Svakako da smo uradili nešto i pogrešno. Prvo, to što smo se obratili Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, što oni danas koriste kao alibi da je već sve rešeno, a drugo što je Tadić promenio odluku Vlade i Jeremićevu podnetu rezoluciju preneo u Brisel", rekao je Dačić.

Kako kaže, kako god da se okrene i da se dogovori mora da se verifikuje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Postoji želja da se ubrzaju pregovori, ali i manjak ideja koji bi to bio kompromis", rekao je Dačić i istakao da je Beograd jasno rekao da će posle izbora nastaviti dijalog.

"Daj Bože da se to reši da mi zadovoljimo naše nacionalne interese, ali nismo preveliki optimisti", naveo je Dačić.

Govoreći o izborima 21. juna, Dačić je naveo da kampanju shvata kao dodatno opterećenje koje ga odvlači od državnih poslova i da će poslednji dan kampanje provesti u državnim poslovima.

"Vućićeva i moja uloga je komplikovana jer morate da vodite računa da vas ne optuže za funkcionersku kampanju", ukazao je Dačić.

On je dodao da je predložio Vučiću da SNS i SPS na izborima učestvuju na jednoj listi i da bi tada imali većinu, samo bi manjinske stranke ušle u parlament sa nama, ali da sada imamo dve liste.

Kada se završe izbori nastavićemo saradnju, kazao je Dačić.

XS
SM
MD
LG