Linkovi

Njujork tajms: Politikom prema Kosovu SAD se udaljavaju od EU i ignorišu urušavanje demokratije u Srbiji


Specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel (u sredini) sa predsednicima Kosova Hašimom Tačijem i Srbije Aleksandrom Vučićem (Foto: Reuters/Michael Dalder)

Politikom koju vodi Trampova administracija se udaljava od EU, pritiska Kosovo i ignoriše urušavanje demokratije u Srbiji, piše Njujork tajms u analizi o pristupu američke administracije prema problemu Kosova. Novinari Tajmsa navode da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, u dogovoru sa specijalnim izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom, postigli tajni sporazum o Kosovu, koji uključuje i ideju o korekciji granica.

U detaljnoj analizi piše da oni koji podržavaju Grenela tvrde da su kosovski i srpski predsednik u tajnosti postigli sporazum u skladu sa američkim pristupom, iako kao predsednici imaju mnogo manja ustavna ovlašćenja nego realni uticaj. Vučić i Tači su navodno iza kulisa dogovorili temelje budućeg sporazuma, koji obuhvata i korekciju granica Kosova - što tvrde četvorica američkih zvaničnika uključenih u pregovore, navodi Tajms.

I Grenel i Vučić i Tači su negirali da je postignut dogovor, a izaslanik Bele kuće tvrdi i da se nije razgovaralo o razmeni teritorija.

Grenel je u četvrtak uveče u programu "Ingram Engl" (Ugao Ingram) TV mreže Foks njuz naveo da konstatno mora da se bori protiv glasina o (navodnom) dogovoru o zameni teritorija između dvojice predsednika, koje su se održale, kako je istakao "jer je (bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon) Bolton vodio svoju politiku, umesto politike predsednika Trampa

Njujork tajms piše da niko od zvaničnika u Srbiji nije želeo da daje izjave, kao ni Ričard Grenel, niti drugi američki zvaničnici.

Razilaženje SAD i EU

Tajms navodi da je imenovanje izaslanika Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela bilo “nekonvencionalno”, jer je Stejt department već imenovao izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera. Grenel se, tvrdi Tajms, “nada da će uspeti da izdejestvuje diplomatsku pobedu na Balkanu za predsednika koji nije mnogo postigao na tom planu, pre izbora u novembru.”

Novinari podsećaju da poziv predsednicima Srbije i Kosova na sastanak u Beloj kući 27. juna nije bio koordinisan sa EU.

Njujork tajms piše da su, donedavno, i republikanske i demokratske administracije u Americi garantovale Kosovu sigurnost i blisko sarađivale sa evropskim saveznicima. Ali, navode da Trampova administracija ne sarađuje sa partnerima u Evropi.

List podseća da je i pre imenovanja Grenela, koji je iskoristio vakuum nastao zbog neuspele medijacije EU, američka administracija promenila politiku prema Kosovu i dozvolila drugačija rešenja – poput korekcije granica, čemu su se SAD protivile od devedesetih. Ta promena je, navodi se, zabrinula neke evropske zemlje, ali je delimično i koordinisana sa nekim evropskim zvaničnicima uključenim u pregovore Srbije i Kosova.

Razilaženje SAD i EU se u potpunosti dogodilo pošto je Grenel imenovan i kada je počeo da organizuje sastanke i konferencije bez evropskih zvaničnika. Tajms podseća na tri “mini sporazuma” o transportu između Srbije i Kosova, koja je Grenel izdejstvovao, ali se tvrdi da su Beograd i Priština potpisali različite tekstove sporazuma – u koje je list imao uvid.

Njujork tajms navodi da Grenel želi da reši pitanje Kosova tako što “malo traži od Vučića, koji je saveznik Rusije, a pojačava pritisak na Kosovo”.

Urušavanje demokratije u Srbiji je, kako se navodi, potvrđeno i parlamentarnim izborima u nedelju na kojima se očekuje da stranka predsednika Vučića pobedi, dok većina opozicionih partija bojkotuje izbore iz protesta prema Vučićevoj autokratskoj politici.

"Pobeda na izborima daje Vučiću dodatni prostor za Kosovo"

Tajms piše da se Trampova administracija nada da će pobeda na izborima Vučiću dati "dodatni prostor za rešavanje tenzija sa Kosovom". U analizi se konstatuje da je američka administracija više pritiskala Kosovo nego Srbiju.

I demokrate i republikanci koji podržavaju Grenela kažu da je zaslužan za to što je pokrenuo obe strane i približio ih dogovoru, dok kritičari upozoravaju da bi sastanak u Beloj kući mogao da bude viđen kao nagrada za dvojicu lidera koje u njihovim zemljama optužuju za urušavanje demokratije i da ta stragegija neće uspeti, zaključujeTajms.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG