Linkovi

Vučić: Lajčak verovatno u Srbiji dan posle izbora


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za agenciju Rojters
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za agenciju Rojters

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bi trebalo da dođe u Srbiju odmah posle parlamentarnih izbora, 22. juna, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, iako kaže da za to još nema potvrde.

On je u intervjuu za TV Prva rekao da ne zna da li je moguće pitanje Kosova rešiti do izbora u SAD 3. novembra i istakao da još nije dobio nikakav predlog, ali da sluti da će biti predloženo da se "ovako ili onako, formalno prizna nezavisno Kosovo".

"Kakva je onda razlika između Evropljana ili Amerikanaca", upitao je Vučić, prenosi Fonet.

Predsednik je podsetio da Srbija ima najveći broj direktnih stranih investicija od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Nova vlada na Kosovu na čelu sa Avdulahom Hotijem ukinula je mere reciprociteta sa Srbijom koje je uvela bivša vlada, te mnogi ocenjuju da su se sada stvorili uslovi da se dijalog Srbije i Kosova nastavi.

I Beograd i Priština su poručili da su spremni da nastave dijalog, ali još nema naznaka kada bi to moglo da se desi.

Ipak, predsednik Srbije kaže da "ne zna o čemu će da pregovara i da čeka da mu to kažu", kao i da od onoga ko organizuje pregovore zavisi od koje tačke će nastaviti dijalog.

Vučić je međutim rekao da bi prvo trebalo da se ispune obaveze iz Briselskog sporazuma i da će insistirati na tome da se formira Zajednica srpskih opština.

"Pritisci iz Evrope i Amerike zbog odnosa sa Kinom"

Predsednik Srbije najavio je da će dva dana nakon izbora, 23. juna, otputovati u Moskvu, gde će 24. juna prisustvovati Paradi pobede i susresti se sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Nakon toga, sledi putovanje u SAD, ali kako kaže Vučić "još nije siguran da li će ići on ili premijerka Ana Brnabić".

Kaže i da zbog dobrih odnosa sa Kinom svakog dana trpi pritiske "ne male" od Evrope i Amerike.

Ipak, predsednik zaključuje da je uprkos takvih porukama svima govori da je Srbija "nezavisna i suverena zemlja koja odluke donosi u skladu sa svojim interesima".

Vučić je pozvao građane da izađu na parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji 21. juna i nagovestio da "u ovom trenutku, kako stvari stoje, koronavirus neće odložiti izlazak na birališta".

XS
SM
MD
LG