Linkovi

Grenel: Na sastanku u Beloj kući o ekonomskim pitanjima


Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel
Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio da je američka strana zainteresovana da se na sastanku u Beloj kući 27. juna razgovara o ekonomskim pitanjima, prenosi portal nova.rs

Grenel je u intervjuu televiziji “Newsmax” rekao da je fokus Trampove administracije na ekonomiji.

"Odlučili smo da se uključimo jer je bilo mnogo takozvanih eksperata koji su insistirali samo na političkim pitanjima. Ali kada sam ja razgovarao sa političkim predstavnicima na Kosovu i u Srbiji, bilo mi je jasno da žele poslove, da ekonomija raste".

Grenel je podsetio da je postignut dogovor o avio liniji koji nije u potpunosti implementiran, te dogovori o železnicama i drumskom saobraćaju. Kaže da je cilj da se napravi mala "Šenžen" zona.

"Ako uspete da navedete dve strane da sarađuju ekonomski, onda dolaze na red politička pitanja. I politička pitanja su odgoornost Evropljana. Radio sam sa savetnicima za nacionalnu bezbednost u Francuskoj i Nemačkoj, i oni tačno znaju za plan da SAD žele da se koncentrišu na ekonomiju i dovedu evropske i američke kompanije u region. I mislim da će onda Evroljani imati i više uspeha na političkom planu. Mi želimo da pomognemo jer posle 20 godina ne vidimo da se mnogo stvari promenilo", kazao je Grenel.​

Specijalni izaslanik Bele kuće je rekao da u region želi da donese kapitalizam i slobodno tržište, kao i da se promeni percepcija regiona kao konfliktnog - zbog čega su ga izbegavale američke i evropske kompanije.

Predstavnici Srbije i Kosova sastaće se u Beloj kući 27.juna.

XS
SM
MD
LG