Linkovi

Lajčak još ne zna da li će putovati u Vašington


Miroslav Lajčak i Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini, 16. juna 2020. (Foto: VOA)
Miroslav Lajčak i Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini, 16. juna 2020. (Foto: VOA)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da dijalog Beograda i Prištine bude okončan pravnoobavezujućim sporazumom, koji bi bio prihvatljiv za sve zemlje regiona.

Lajčak je u Prištini razgovarao sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Iako je predsednik Kosova Hašim Tači pre dve nedelje rekao da neće razgovarati sa Lajčakom, jer on - kako je kazao - ne priznaje nezavisnost Kosova, Tači je na kraju bio prvi od kosovskih zvaničnika koji je primio Lajčaka.

Posle razgovora sa Tačijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine rekao je je da još ne zna da li će učestvovati na sastanku predstavnika Kosova i Srbije, 27. juna u Beloj kući.

"Ono što znam jeste da EU usko radi sa SAD i sve što je bilo postignuto u dijalogu bio je rezultat zajedničkog rada EU i SAD i to je naša ambicija - da nastavimo na isti način i očekujemo saradnju sa SAD", izjavio je Lajčak na zajedničkoj konferenciji sa Hašimom Tačijem.

Lajčak je kazao da njegov angažman jasno pokazuje ozbiljnost 27 članica Evropske Unije, kad je u pitanju region, a posebno - Kosovo.

"Jasno je da želimo sveobuhvatni pravno obabezujući dogovor sa Srbijom, da se normalizuju odnosi, da se takođe reše problemi jednom zauvek. Da bude prihvatljiv za sve zemlje regiona. Očekujem da se okonča proces koji je počeo 2011. godine. To je tačno što želim da učinim. Moj sastanak sa Tačijem je bio koristan i veoma konkretan. Obavestio sam ga o planovima, zadnjim rokovima, idejama o metodologiji, a i nastavićemo sa našom komunikacijom”, rekao je Miroslav Lajčak.

Predsednik Tači rekao je da dobrodošao svaki napor koji dovodi do normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i istakao da je Lajčaku ukazao na liberalzaciju viznog režima za Kosovo.

"Ono što želim da kažem, a tu zvaničnu poziciju države Kosovo u taj proces sam potvrdio i gospodinu Lajčaku, to je da ovaj proces treba da počne liberalizacijom viza i treba da se okonča što pre moguće, ne beskonačnim procesom, nego recipročnim priznanjem Kosova i Srbije. Budućnost Kosova je sigurna samo kada smo deo konkretne evropske prespektive. Naravno, u tom smeru usko ćemo sarađivati i sa SAD, kako bi brže i bolje stigli do konačnog sporazuma", kazao je Tači.

Lajčak se u Prištini sastao i sa premijerom Avdulahom Hotijem i predsednicom kosovskog parlamenta Vjosom Osmani. Lajčaka, koji je na Kosovo doputovao avionom švajcarske vojske, na prištinskom vojnom aerodromu dočekali su šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i komandant KFOR-a general-major Mikele Rizi.

XS
SM
MD
LG