Linkovi

Grenel "razume Hotija, planira novi termin sastanka"


Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel reagovao je na Tviteru povodom objave kosovskog premijera Avdulaha Hotija da otkazuje svoj dolazak u Vašington, zbog novonastale krize na Kosovu uzrokovane objavljivanjem predloga optužnice Specijalnizovanih veća protiv predsednika Hašima Tačija.

Grenel je na Tviteru objavio Hotijev tvit i napisao: "Razumemo Vašu odluku i planiramo uskoro novi termin sastanka".

Kosovski premijer Avduhal Hoti otkazao je put u Vašington i na Tviteru napisao da "zbog novih okolnosti u Prištini, koje su rezultat predloga optužnice Specijalnog tužilaštva, mora da se vrati u svoju zemlju i pozabavi tom situacijom". Kaže da je specijalnog izaslnika Bele kuće za dijalog Ričarda Grenela obavestio da ne može da dođe u Vašington 27. juna.

Kosovski mediji javljaju da će Hoti u četvrtak u Briselu razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i drugim evropskim zvaničnicima, prenosi Fonet.

Gutereš: Podrška procesu

Odgovarajući na pitanje kakva je uloga Ujedinjneih nacija u pregovorma Srbije i Kosova, generalni sekretar Antonio Gutereš je ​na današnjoj konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je svetska organizacija tu da pruži podršku.

"Evropska unija je lider, kao što znate u tom aspektu. MI smo tu da pružimo podršku. Imamo misiju tamo, i ta misija igra svoju ulogu. Međutim, nemamo nameru da osporavamo liderstvo u ovom procesu. Mi smo ovde da podržimo proces i nadamo se da će proc es moći da krene napred", rekao je Gutereš.

Šta piše u predlogu optužnice protiv Veseljija i Tačija?

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je na razmatranje Specijalizovanim većima Kosova optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica, čiji je identitet poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

U saopštenju za medije na zvaničnoj stranici Specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova navodi se optužnicu tek treba da potvrdi sudija Specijalizovanih veća.

Predlog optužnice je javno saopšten, kako se navodi, "zbog kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".

"Gospodin Tači i gospodin Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", zaključuje se u saopštenju.

Povodom predloga optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Veseljija i Tačija, oglasio se i Stejt department - ocenom da je to korak ka pravdi i pomirenju.

XS
SM
MD
LG