Linkovi

Lajčak u trodnevnoj poseti Kosovu


Miroslav Lajčak, Foto: VOA arhiva, video grab
Miroslav Lajčak, Foto: VOA arhiva, video grab

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi u ponedeljak na Kosovo gde će boraviti do 18. juna, potvrđeno je u Kancelariji EU na Kosovu. Ovo je prvo Lajčakovo službeno putovanje otkako je preuzeo dužnost izaslanika EU za pregovore.

Kako prenosi Fonet, Lajčak će se sastati sa političkim liderima, predstavnicima stranaka i šefovima misija zemalja EU na Kosovu.

Planirano je da sa njima razgovara o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijaloga između Beograda i Prištine koji pomaže EU, kao i da se bolje upozna sa situacijom na terenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi Miroslav Lajčak u Beograd mogao da doputuje posle izbora 21. juna, ali da mu to nije bilo zvanično potvrđeno.

Iz Beograda su, od izbora nove vlade na Kosovu, stizale poruke da je Srbija spremna za nastavak dijaloga.

Među poslednjima to je rekao i šef diplomatije Ivica Dačić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je spreman za razgovore, ali da ne zna kakvo će rešenje biti ponuđeno.

Na Kosovu je i dalje nepoznato ko će voditi pregovore. Predsednik Hašim Tači rekao je da će on ostati glavni pregovarač, dok novi premijer Avdulah Hoti kaže da ustav Kosova predviđa da pregovore vodi premijer.

Zvaničnici u Srbiji su poručili da rešenje nije da Srbija prizna nezavisno Kosovo, dok kosovska vlada poručuje da nema pregovora o teritorijanom integritetu.

Još nije poznato kada bi i u kom formatu dijalog Beograda i Prištine mogao da se nastavi. Razgovori su prekinuti u novembru 2018. kada je vlada Kosova uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbija i BiH.

XS
SM
MD
LG