Linkovi

Stoltenberg za Glas Amerike: Uspeh susreta u Beloj kući zavisi od volje Vučića i Tačija da postignu rešenje


Jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele. Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće, smatra generalni sekretar NATO-a

Mnogi eksperti izražavaju skepsu da će skori susret u Beloj kući dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija uopšte moći da urodi plodom. Međutim, civilni šef NATO-a Jens Stoltenberg, nasuprot tome, u predstojećem sastanku vidi mogućnost početka kraja dugogodišnjeg spora između Beograda i Prištine.

“Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja”, kaže u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike generalni sekretar Severnoatlantske alijanse​, koji takođe podseća na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru Zapadnog Balkana, počevši od “zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dve decenije”.

Stoltenberg ističe da je Srbija takođe partner NATO-a.

“Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežba civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje, ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija”.

Ipak predstojeći susret u Beloj kući, uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru, smatra civilni šef NATO-a.

Odsustvo Evropske unije na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, ističe Stoltenberg i zaključuje:

“Jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele. Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG