Linkovi

Trampova dijagnoza i pitanje kontinuiteta vlade


FILE - The seal of the president of the United States is seen affixed to a podium in the Roosevelt Room of the White House, in Washington, Sept. 4, 2019.
FILE - The seal of the president of the United States is seen affixed to a podium in the Roosevelt Room of the White House, in Washington, Sept. 4, 2019.

Nova realnost u Vašingtonu ponovo je dovela u centar pažnje pitanje kontinuiteta vlade.

25. amandman Ustava SAD definiše proces nasleđivanja predsednika ili potpredsednika u slučaju da ne mogu da obavljaju svoje dužnosti.

Razlozi da se zamene predsednik ili potpredsednik, koji je prvi u redu da zameni predsednika, su smrt, smena, ostavka ili situacije kada su zdravstveno onemogućeni da obavljaju dužnost. Takve situacije su bile ubistvo predsednika Džona F. Kenedija u novembru 1963. i ostavka predsednika Ričarda Niksona 1974. zbog afere Votergejt.

Pitanja 25. amandmana su pokrenuta kada je u petak objavljeno da je predsednik Donald Tramp testiran pozitivan na Kovid-19, kao i prva dama, Melanija Tramp.

Potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen testirani su negativni na virus, saopštio je njihov portparol u petak.

Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens na republikanskoj nacionalnoj konvenciji, 26. avgusta 2020. u Baltimoru.
Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens na republikanskoj nacionalnoj konvenciji, 26. avgusta 2020. u Baltimoru.

Prema 25. amandmanu, ako se Tramp ozbiljno razboli, mogao bi da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i privremeno preda Pensu predsednička ovlašćenja. Za to je potrebno da uputi pismo predsedniku Senata, republikanskom senatoru Čaku Grezliju i predsedavajućoj Predstavničkog doma, demokrati Nensi Pelosi.

"Nismo ni blizu tome", rekao je u petak jedan zvaničnik Bele kuće.

Prema istom amandmanu, potpredsednik i većina njegovog kabineta ili Kongresa imaju dozvolu da smene američkog lidera "kada predsednik nije u stanju da obavlja svoje dužnosti i obaveze", u kom slučaju potpredsednik odmah preuzima ta ovlašćenja.

Ako predsednik, kasnije, zaključi da može da obavlja svoje dužnosti, mora da ponovo pošalje pismo predsedniku Senata i predsednici Predstavničkog doma u kome navodi da je spreman da nastavi sa predsedničkim radom. Predsednik bi nastavio svoje dužnosti, osim ukoliko potpredsednik i većina kabineta ne obaveste Kongres napismeno, u roku od četiri dana posle predsednikovog pisma, da predsednik i dalje ne može da obavlja svoje dužnostsi. Kongres bi onda zasedao u roku od 48 sati i imao 21 dan da donese odluku.

Zaključak da predsednik nije u mogućnosti da obavlja dužnosti mora da potvrdi dvotrećinska većina i u Predstavničkom domu i Senatu. Ako nema te većine, predsedniku se dozvoljava da nastavi da obavlja svoje dužnosti, stoji u 25. amandmanu.

XS
SM
MD
LG