Linkovi

Tramp, hospitalizovan zbog Kovida 19, "i dalje je dobro"


Predsednik SAD Donald Tramp radi u konferencijskoj sobi u Volter Rid nacionalnom medicinskom centru u Betsedi, Merilend, 3. oktobra 2020.
Predsednik SAD Donald Tramp radi u konferencijskoj sobi u Volter Rid nacionalnom medicinskom centru u Betsedi, Merilend, 3. oktobra 2020.

Predsednik SAD Donad Tramp "i dalje je dobro" i postigao je napredak nakon dijagnoze da je pozitivan na Kovid 19, navodi se u saopštenju njegovog lekara dr Šona Konlija od subote uveče.

Ranije tokom dana, grupa lekara koji leče predsednika, izdala je optimističan izveštaj.

"Ovog jutra predsedniku je dobro", rekao je Konli novinarima kasno u subotu ujutro ispred ulaza u Volter Rid nacionalni vojni medicinski centar.

U novom izveštaju od subote uveče, on e rekao da je Tramp dobio drugu dozu remdesivira, da je ostao "bez temperature" i "bez dodatnog kiseonika sa nivoom zasićenja (kiseonika u krvi) od 96 i 98 odsto čitavog dana".

Iako predsednik još uvek nije izvan opasnosti, njegovi lekari ostaju oprezno optimistični, kaže se u izjavi Konlija. Tramp će u nedelju dobiti dodatne doze remesivera, a lekari će ga i dalje pažljivo nadgledati, zaključuje se u saopštenju.

Ranije u subotu, šef osoblja Bele kuće Mark Meaduz rekao je: "Vitalne funkcije predsednika tokom poslednja 24 sata bili su veoma zabrinjavajuće, a sledećih 48 sati biće kritični u pogledu njegove nege. Još uvek nismo na jasnom putu ka potpunom oporavku".

Konli, lekar osteopatije i komandant u Mornarici SAD, rekao je novinarima da je u koordinaciji sa timom medicinskih radnika u bolnici u Betsedi u državi Mariland preporučio da se Trump odvede tamo prethodnog dana.

"U ovom trenutku, tim i ja smo izuzetno zadovoljni napretkom koji je predsednik postigao", rekao je Konli, koji je objasnio da je u četvrtak, na dan kada je Tramp bio pozitivan na bolest izazvanu koronavirusom, predsednik imao "blagi kašalj, neke nazalne kongestije i umor - a sve to se sada rešava i poboljšava".

Lekar je rekao da nije jasno koliko će predsedniku trebati da ostane u bolnici. Nije odgovarao na pitanja u vezi sa tim da li je Trampu ikako bio potreban dodatni kiseonik.

"Pažljivo ga nadgledamo zbog bilo kakvih pokazatelja komplikacija bilo od bolesti koronavirusa ili terapija koje propisujemo kako bi mu bilo bolje", rekao je dr Šon Duli, internista.

"On je u izuzetno dobrom raspoloženju", rekao je Duli, objašnjavajući da je, kada je tim lekara u subotu ujutru završio vizitu, predsednik uzviknuo: "Osećam se kao da bih danas mogao da odem odavde!".

Tim lekara odbio je da detaljno govori o predsednikovoj dijagnozi u odgovorima na neka pitanja novinara.

Kolni je rekao da Tramp svakodnevno radi kontrolu ultrazvukom i laboratorijska testiranja, ali na pitanje da li su skeniranja pluća pokazala oštećenja, odbio je da "uđe u detalje o nalazima".

U četvrtak je 74-godišnji predsednik dobio visoku dozu eksperimentalnog specijalnog koktela za terapiju antitelima koji je Redženeron razvio za borbu protiv koronavirusa, rekao je dr Brajan Garibaldi, specijalista pulmologije.

"Sarađujemo sa kompanijom vrlo blisko kako bismo ga nadzirali u pogledu tog ishoda", rekao je doktor, koji je dodao da je u petak uveče Trump dobio prvi od petodnevnog tretmana intravenskog remdesivira, još jednog antivirusnog leka koji se proučava kako bi se videlo koliko je efikasan u borbi protiv Kovida 19.

"Ako mu treba svih pet dana, to bi verovatno bio kurs", rekao je Konli, dodajući da je Trump "više od 24 sata bez temperature".

Tim lekara primetio je da su sedmi do deseti dani za pacijenta sa koronavirusom najviše zabrinjavajući zbog mogućnosti ozbiljne upale.

"Svakog dana procenjujemo da li treba da bude ovde", rekao je dr Konli odgovarajući na pitanja novinara tokom 12-minutnog brifinga.

Ubrzo nakon konferencije za novinare, Trump je tvitovao: "Lekari, medicinske sestre i SVI u VELIKOM medicinskom centru Volter Reed, i drugi iz isto tako neverovatnih institucija koji su im se pridružili, NEVEROVATNI su!!! U poslednjih meseci postignut je ogroman napredak u borbi protiv ove KUGE. Uz njihovu pomoć, osećam se dobro!"

I Donald Tramp, i prva dama Melanija Tramp, testirani su pozitivno na prisustvo koronavirusa u četvrtak uveče, nakon što je jedna od bliskih saradnica predsednika, Houp Hiks, bila pozitivna na Kovid 19.

Kasnije tokom petka, Tramp je tvitovao iz bolničkog smeštaja "Dobro mi ide, mislim. Mislim na sve vas. VOLIM VAS!!"

Nije došlo do prenosa vlasti od hospitalizovanog predsednika na potpredsednika Majka Pensa, koji je u svojoj zvaničnoj rezidenciji, opservatoriji američke mornarice, saopštili su zvaničnici Bele kuće.

Trampovo razboljevanje dolazi mesec dana pre novembarskih izbora. Njegovo protivnik, kandidat Demokratske stranke Džo Bajden, rekao je u petak da se "moli za zdravlje i bezbednost prve dame i predsednika Sjedinenih Država".

Bajden je dodao da je predsednikov pozitivan test na Kovid 19 "snažan podsetnik za sve nas da moramo da shvatimo ovaj virus ozbiljno".

Tramp i Bajden bili su oko četiri metra udaljeni jedan od drugog na pozornici tokom debate u utorak uveče u Klivlendu, Ohajo. Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju savetuje najmanje dva metra udaljenosti, u cilju društvenog distanciranja.

Bajdenova kampanja saopštila je da je bivši potpredsednik testiran negativno na prisustvo koronavirusa u petak.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG