Linkovi

Republikanci prekinuli svedočenje zvaničnice Pentagona u istrazi o Trampovom opozivu


Republikanski kongresmeni odgovaraju na pitanja novinara u Kongresu za vreme svedočenja Lore Kuper iza zatvorenih vrata (Foto: Reuters/Yuri Gripas)
Republikanski kongresmeni odgovaraju na pitanja novinara u Kongresu za vreme svedočenja Lore Kuper iza zatvorenih vrata (Foto: Reuters/Yuri Gripas)

Republikanski kongresmeni, koje je predsednik Tramp pozvao da se odlučnije suprostave istrazi o opozivu koju vode demokrate u Predstavničkom domu, pokušali su da spreče svedočenje Lore Kuper, zvaničnice Pentagona koja je trebalo da da iskaz iza zatovrenih vrata. Demokrate tvrde da republikanci nisu želeli da se čuje svedočenje zamenice pomoćnika sekretara za odbranu za Rusiju, Evropu i Evroaziju, jer znaju da će se saznati nove činjenice opasne po predsednika.

Sa više od pet sati zakašnjenja, zvaničnica Pentagona Lora Kuper, ipak je svedočila, i odgovarala na pitanja tri sata. Kuper je došla na Kapitol hil da svedoči o vojnoj pomoći Ukrajini vrednoj oko 390 miliona dolara, koju je Bela kuća zamrznula uprkos insistiranjima Pentagona da sredstva budu oslobođena.

Republikanski kongresmeni, koji nisu članovi odbora koji sprovode istragu o opozivu, održali su konferenciju za novinare da poruče da građani iz njihovih izbornih okruga žele da znaju “šta se događa iza zatvorenih vrata”.

"Okupio sam se sa kolegama jer, ako iza zatvorenih vrata nameravaju da preinače rezultate američkih predsedničkih izbora, želimo da znamo šta se događa”, rekao je ​Met Gec, republikanski kongresmen sa Floride.

Njegova demokratska koleginica Val Demings nije imala razumevanje.

"Znam da su republikanci pod velikim pritiskom. Ali istragu sprovodi odbor za obaveštajna pitanja, koji ima svoje republikanske članove, i ako žele, oni mogu da prisustvuju tim svedočenjima. Svakako im je dozvoljeno da postavljaju sva pitanja koja žele. Imaju pristup transkriptima, ali – kada ste očajni, počnete da se žalite na proces i oni to sad rade”.

Dan ranije, u Kongresu se čulo svedočenje koje je prema oceni demokrata nanelo možda najveću štetu Trampu - iskaz Bila Tejlora, otpravnika poslova američke ambasade u Ukrajini.

Sudeći prema njegovom pisanom, uvodnom svedočenju, iza zatvorenih vrata, američki diplomata, inače vijetnamski veteran – naveo je osam različitih primera kada mu je rečeno da je predsednik tražio da se izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži mešanje u izbore 2016, kao i demokratu Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Demokrate kažu da su šokirane onim što su čule.

"Ovo je najuznemirujući dan mog rada u Kongresu do sada", rekao je demokratski kongresmen iz Čikaga Endi Levin.

Njegov kolega iz Kalifornije Ted Liu bio je kratak:

“Veoma štetno po predsednika”.

Tejlor navodi da mu je američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondlend rekao da predsednik želi da Ukrajina javno saopšti da vodi istragu protiv Džoa Bajdena i njegovog sina, I da će svaka vojna pomoć zavisiti od tog saopštenja.

Prema Tejloru, državni sekretar, sekretar za odbranu, direktor CIA-e i savetnik za nacionalni bezbednost tražili su zajednički sastanak sa predsednikom da ga uvere da odblokira pomoć Ukrajini, ali se taj sastanak nikada nije dogodio.

Tramp je tvitovao – Ni Tejlor, niti bilo koji drugi svedok nije pružio svedočenje da su Ukrajinci bili svesni da je vojna pomoć uskraćena. Ne možete da imate quid pro quo, bez quo.

Bela kuća je svedočenje Tejlora opisala kao “priču iz treće ruke”.

Za to vreme, pred federalnim sudom danas su se pojavila dvojica biznismena sa Floride, rođena u bivšem Sovjetskom savezu, koji su pomagali predsednikovom ličnom advokatu Rudiju Đulijaniju u istrazi Džoa Bajdena.

Izjasnili su se da nisu krivi za davanje ilegalnih donacija za kampanju Donalda Trampa i drugih političara 2016. Oni su uhapšeni ranije ovog meseca dok su pokušavali da napuste Sjedinjene Države.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG