Linkovi

Trampova bivša savetnica za Rusiju svedoči u istrazi o opozivu


Fiona Hil, bivša članica Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za ruska i evroazijska pitanja
Fiona Hil, bivša članica Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za ruska i evroazijska pitanja

Bivša članica Saveta za nacionalnu bezbednost za ruska i evroazijska pitanja i nekadašnja bliska saradnica Donalda Trampa, Fiona Hil, svedoči u Kongresu u okviru istrage o opozivu predsednika.

Fiona Hil je Savet za nacionalnu bezbednost napustila u julu 2019.

Njen advokat Li Voloski kaže da je od Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma dobila obavezujući poziv za svedočenje u istrazi o opozivu i da planira da odgovori na sva pitanja.

Fiona Hil u zgradi Kongresa
Fiona Hil u zgradi Kongresa

NBC Njuz prenosi da je Hil spremna da kaže da su Rudi Đulijani i ambasador SAD u EU Gordon Sondlend zaobišli Belu kuću i Savet za nacionalnu bezbednost i da su vodili paralelnu politiku prema Ukrajini.

Gordon Sondlend bi trebalo da svedoči pred Kongresom u četvrtak.

Prošle nedelje u Kongresu je svedočila nekadašnja američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je rekla da je Tramp smenio na osnovu "neosnovanih i lažnih tvrdnji" pošto je Trampov lični advokat Rudi Đulijani kritikovao njeno službovanje u Kijevu.

Đulijani je tražio od Ukrajine da istraži jednog od Trampovih političkih rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i ulogu koju je imao u smeni ukrajinskog tužioca, kao i da li ta smena ima veze sa poslovanjem njegovog sina Hantera u Ukrajini, gde je bio član borda gasne kompanije "Burisma".

Bajden i njegov sin negirali su navode o nelegalnim poslovima u Ukrajini.

Donald Tramp je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volorimirom Zelenskim tražio "uslugu" - da Ukrajina istraži poslovanje Bajdenovih, a da će detalje o tome dogovoriti Đulijani i sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar.

To je otkrio transkript razgovora dvojice predsednika, a potom je objavljena i žalba anonimnog uzbunjivača u kojoj tvrdi da je Tramp pred razgovor sa Zelenskim obustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini.

Demokrate u Predstavničkom domu su potom pokrenule istrage u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa.

Predsednik Donald Tramp sve vreme negira da je uradio nešto protivzakonito.

Smatra da je razgovor sa ukrajinskim predsednikom bio "savršen", da je istraga "totalna prevara", demokrate je optužio za "izdaju" i zahtevao je da sazna identitet uzbunjivača, kojeg je u nekim trenucima poredio i sa "špijunom"

XS
SM
MD
LG