Linkovi

Da li je Ukrajina kolateralna šteta političke borbe u SAD?


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajina je u centru procesa opoziva predsednika SAD Donalda Trampa, pošto demokrate tvrde da je pritiskao ukrajinskog predsednika da istraži poslovanje sina Džozefa Bajdena, Trampovog političkog rivala. Ujedno, strahuje se da bi Ukrajina mogla da postane žrtva žestoke političke borbe u Vašingtonu.

Ukrajina je izdržala revoluciju i rat i součava se sa ekonomskim i egzistencijalnim pretnjama. Zato je to što se našla u centru kontroverze sa američkim predsednikom izazvalo šok i nevericu među stanovnicima Kijeva.

“Iskreno rečeno, mislim da problem postoji između republikanaca i demokrata, to nije naš problem”, smatra Irina.

“Mislim da narod u Ukrajini zna da je sve ovo američki cirkus i ne treba na to da obraćamo pažnju”, ocenjuje Volodimir.

Predsednik Donald Tramp tvrdi da je njegov demokratski rival, bivši potpredsednik Džo Bajden, izdejstvovao ostavku tadašnjeg ukrajinskog državnog tužioca Viktora Šokina da bi zaštitio svoju porodicu.

Bajden negira te optužbe.

Šokin je ranije istraživao navode o korupciji u energetskoj kompaniji “Burisma”, u čijem je bordu direktora sedeo i Bajdenov sin Hanter.

Šokinov tadašnji zamenik je rekao za Glas Amerike da je njegov šef smenjen jer nije bio efikasan.

“Siguran sam da je zahtev SAD i međunarodne zajednice za smenu Šokina bio logičan rezultat njegove korzmpiranosti i, da kažem, nesposobnosti da se snađe u Ukrajini posle revolucije”, kaže bivši zamenik ukrajinskog tužioca David Sakvarelidze.

Jasni dokazi te korupcije, kažu kritičari, povezani su sa događajima u januaru 2014, kada se vlada brutalno obračunala sa demonstrantima. Niko nije krivično gonjen zbog smtri najmanje stotinu demonstranata na Majdanu 2014. Za mnoge Ukrajince, to je simbol korupcije na najvišem nivou pravosudnog sistema.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izabran je u aprilu jer je obećao da će krivično goniti korumpirane zvaničnike.

Sada mora da izbegne da bude uvučen u krizu u Americi, kaže bivši advokat Serhij Leščenko, nekadašnji član antikorupcijskog odbora u parlamentu.

“Rizično je da vas uvuku u konflikt, bilo republikanci bilo demokrate. Jedini način da umanjite štetu je da budete neutralni”.

Najveći strah je da Ukrajina postane kolateralna šteta u američkom političkom ratu.

Ljudi ovde misle i veruju da su SAD pouzdan saveznik. A onda deluje da Tramp samo hoće da iskoristi ukrajinskog predsednika da iskopa kompromitujuće informacije o Bajdenu. Onda to postaje standardna, ljigava politika”, ocenjuje urednik Kijev posta Brajan Boner.

Predsednik Tramp odbacuje tvrdnje da je pritiskao Ukrajinu da istraži Bajdena.

Diplomatska kriza se dešava u momentu kada Ukrajina pokušava da pregovara sa Rusijom o okončanju sukoba u Donbasu na istoku zemlje. Mnogi Ukrajinci se osećaju izneverno, kaže analitičar Ilja Kusa.

“Čak kažu da SAD nisu zainteresovane za Donbas ili Krim, da nisu zainteresovane za ukrajinsku borbu protiv Rusije”

Politički rat u SAD pobudio je veliko interesovanje, ali i doveo u pitanje privrženost glavnog zapadnog saveznika Ukrajine - uprkos tome što se njeni vojnici i dalje bore i ginu u konfliktu sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG