Linkovi

U slučaju suđenja o opozivu, Tramp računa na Senat da ga oslobodi


Kupola zgrade Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Kupola zgrade Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Ukoliko demokrate odluče da u Predstavničkom domu stave na glasanje predlog o opozivu predsednika Trampa, i usvoje ga, to bi dovelo do suđenja o opozivu u Senatu. Međutim, u gornjem domu Kongresa predsednik i republikanci koji ga podržavaju imaju ubedljivu prednost, i kako sada stvari stoje, senatori bi verovatno glasali da Trampa oslobode optužbi.

Predsednik Tramp stalno kritikuje istragu o opozivu koju vode demokrate:

“To što su uradili ovoj zemlji je nezamislivo i sreća što sam ja predsednik, jer mnogi kažu da bi retko ko mogao da se nosi sa tim. Ali ja se na neki način hranim time. Znate zašto? Zato što je tako važno”, jedna je od Trampovih tvrdnji.

U centru istrage su Trampovi pokušaji da ubedi druge zemlje da istraže rad njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena. Demokrate takve postupke predsednika vide kao zloupotrebu položaja, među njima i Adam Šif, koji predsedava Odborom za obaveštajna pitanja.

“Ovo je jedna od svega nekoliko istraga o opozivu koje su ikada vođene u istoriji naše zemlje. Centralno je pitanje da li je predsednik zloupotrebio položaj da bi dobio političku pomoć u svojoj kampanji za reizbor i to učinio na uštrb naše nacionalne bezbednosti.”Tramp poriče da je uradio bilo šta loše i kaže da se fokusirao na borbu protiv korupcije, a ne politiku.

Kako teče proces opoziva i da li je realno da Tramp bude smenjen?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00


Republikanski članovi Kongresa koji brane predsednika protiv su svake inicijative o opozivu. Ali Predstavnički dom sa demokratskom većinom možda ide ka tome da Tramp postane tek treći predsednik u istoriji protiv kojeg je vođen postupak opoziva, kaže pravni analitičar Pol Šif Berman.

“Ovo su izuzetno opasne tvrdnje. Nisam siguran da smo ikada u istoriji imali predsednika koji je vodio spoljnu potliku tako da stekne ličnu, političku korist”.

Opoziv u Predstavničkom domu je samo prvi korak, ističe Vilijam Golston, stručnjak Instituta Brukings.

“Ako se u Predstavničkom domu glasa o opozivu, u američkom sistemu taj dom služi kao tužilac koji dokazuje svoju optužbu, ali prava porota je američki Senat, a tu je potrebna dvotrećinska većina da bi se predsednik Tramp smenio sa položaja”.

Republikanci imaju većinu u Senatu, a predsednik je uveren da zna šta bi se dogodilo ako dođe do suđenja.

“A onda će sve da dođe pred Senat i mi ćemo pobediti. Republikanci su veoma jedinstveni. Ovo je najveći lov na veštice u istoriji naše zemlje”.

Kopija pisma "uzbunjivača" koje je vršilac dužnosti direktor nacionalnih obaveštajnih službi predao Senatu i Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.
Kopija pisma "uzbunjivača" koje je vršilac dužnosti direktor nacionalnih obaveštajnih službi predao Senatu i Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

Da bi se predsednik osudio i smenio potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 od 100 članova. To je težak zadatak za demokrate, kako stvari sada stoje, ističe Vilijam Golston.

“To bi značilo da 20 od 53 republikanska senatora treba da pređu na stranu demokrata da bi se smenio predsednik. To zahteva mnogo širu koaliciju i mnogo veće prelaženje stranačkih linija nego što smo do sada videli”.

Prethodno suđenje o opozivu u Senatu održano je 1999, kada je predsednik Bil Klinton oslobođen optužbi koje su se odnosile na aferu sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski.

XS
SM
MD
LG