Linkovi

Obavezujući poziv Đulijaniju da dostavi dokumenta o Ukrajini


Rudi Đulijani, privatni advokat predsednika Donalda Trampa
Rudi Đulijani, privatni advokat predsednika Donalda Trampa

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa uputile su obavezujući poziv Rudiju Đulijaniju, ličnom advokatu predsednika Trampa, da dostavi dokumenta koja se odnose na pokušaj vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina, dok nastavljaju istragu u okviru procedure opoziva predsednika.

Odbori za obaveštajna pitanja, spoljnu politiku, nadzor i reformu rada vlade uputili su Đulijaniju poziv a takođe su zatražili informacije od troje njegovih saradnika, kojima je dat rok do 5 sati popodne 1. oktobra da se izjasne da li će se povinovati zahtevu.

Gostujući u programu "Heniti" na kanalu Foks Njuz u ponedeljak, nakon što je dobio obavezujući poziv Kongresa, Đulijani je rekao da "razmatra alternative i da će prikupiti sve dokaze" a ocenio je i da je tvrdnja da se mešao u izbore "besmislica". "Prikupio sam sve dokaze pre nego što je Malerova istraga okončana, tako da je očigledno to bila moja dužnost kao advokata predsednika SAD, a konačni sastanak koji su Ukrajinci tražili sam organizovao nakon što je istraga okončana", rekao je konzervativnom TV voditelju Šonu Henitiju.

Kongresni odbori traže od Đulijanija da preda dokumenta i dokaze kao što su SMS poruke i snimci telefonskih razvora, kako bi proverili da li su i neki drugi zvaničnici Trampove administracije učestvovali u vršenju pritiska na Ukrajinu.

Tramp je ranije u ponedeljak, u seriji tvitova, napao demokrate koje su pokrenule istragu zbog žalbe uzubnjivača a posebno se fokusirao na predsednika Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, Adama Šifa.

Prema novoj anketi koja je objavljena u ponedeljak, Amerikanci su potpuno podeljeni oko opoziva Trampa, koji podržava 47% građana dok mu se 47% protivi. Istraživači Univerziteta Kvinipijak ustanovili su da je za deset odsto porasla podrška opozivu i smeni predsednika, u odnosu na anketu sprovednu pre samo pet dana.

Predsednik Tramp na susretu sa šerifima iz svih delova SAD u Beloj kući, 26. septembra 2019. Sept. 26, 2019.
Predsednik Tramp na susretu sa šerifima iz svih delova SAD u Beloj kući, 26. septembra 2019. Sept. 26, 2019.

U žalbi uzbunjivača navodi se da je Tramp tražio pomoć ukrajinskog predsednika Zelenskog da otkrije podatke koji bi inkriminisali bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, i tako smanjili Bajdenove šanse da osvoji demokratsku nominaciju i bude protivkandidat Trampu na izborima 2020. Bela kuća je prošle nedelje objavila transkript telefonskog razgovora.

Iako nije bio prisutan tokom Trampovog razgovora sa Zelenskim, uzbunjivač navodi da je nekoliko zvaničnika "direktno upoznatih sa sadržajem razgovora" pružilo verodostojne izveštaje o njemu.

Advokati koji zastupaju uzbunjivača naglasili su potrebu da zaštite identitet te osobe, dok je predsednik izjavio da "zaslužuje da upozna onoga koji ga je optužio." Pravni tim koji predvodi Endru Bakadž objavio je u nedelju da advokati sarađuju sa demokratama i republikancima u Kongresu da bi organizovali susret uzbunjivača sa članovima Kongresa, ali da još nije određen datum. Drugi advokat, Mark Zeid, demantovao je izveštaj da je uzbunjivač pod zaštitom federalnih agenata zbog straha za njegovu bezbednost.

XS
SM
MD
LG