Linkovi

Svedočenje Džozefa Megvajera: Postupao sam u skladu sa zakonom


Svedočenje Džozefa Megvajera pred Odborom za obaveštajna pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Svedočenje Džozefa Megvajera pred Odborom za obaveštajna pitanja

“Nastojao sam odgovorno da sprovodim zakon u svakom delu pitanja koje se nalazi pred nama", izjavio je Džozef Megvajer, vršilac dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi, tokom svedočenja pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

Megvajer je pozvan na pretres zbog toga što je nedeljama odbijao da izvesti Kongres o žalbi uzbunjivača u kojoj je istaknuta zabrinutost da je predsednik Donald Trump zatražio mešanje Ukrajine u predsedničke izbore 2020. kako bi unapredio sopstvene političke interese - rizikujući istovremeno, kako je navedeno, američku nacionalnu bezbednost.

Tokom trosatnog pretresa najviše rangirani američki obaveštajni zvaničnik rekao je da je uzbunjivač delovao, kako se izrazio, u dobroj veri, i u skladu sa zakonom.

Megvajer je pozvan na pretres zbog toga što je nedeljama odbijao da izvesti Kongres o žalbi uzbunjivača
Megvajer je pozvan na pretres zbog toga što je nedeljama odbijao da izvesti Kongres o žalbi uzbunjivača

Pre početka Megvajerovog svedočenja Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma, čiju večinu čine demokrate, objavio je žalbu uzbunjivača sa koje je skinuta oznaka tajnosti. U dokumentu su iznete tvrdnje po kojima predsednik Sjedinjenih Država nije samo zloupotrebio položaj tražeći mešanje Ukrajine, već i da je Bela kuća pokušala da ukloni dokaze o tome, tako što su njeni zvaničnici navodno uticali da budu prebačeni u odvojeni elektronski sistem.

"Duboko me zabrinjava to što opisane aktivnosti predstavljaju ozbiljan problem, zloupotrebe i kršenje zakona i izvršne uredbe – koje isključuju različita mišljenja u vezi sa pitanjima koja se tiču javnosti. Zbog čega je potrebna hitna reakcija“, navedeno je žalbi uzbunjivača objavljenoj pre Megvajerovog svedočenja. U tekstu dokumenta uzbunjivač je naveo da nije bio direktan svedok većine opisanih događaja.

Megvajer je, odgovarajući na pitanja tokom pretresa, potvrdio da se prvi put dogodilo da žalba takve vrste nije dospela do Kongresa.

Pokrenuta procedura opoziva Trampa u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe je tokom izlaganja ukazao i da nije objavio sadržaj žalbe jer je, kako je ukazao, smatrao da je pre toga trebalo u komunikaciju uključiti izvršne vlasti.

Američki zvaničnik je potvrdio da je u žalbi uzbunjivača ukazano na ozbiljne zloupotrebe – instistirajući međutim istovremeno da nije na njemu da sudi da li su optužbe utemeljene ili ne.

Adam Šif, predsedavajući Odbora i predstavnik demokrata, zatražio je od Megvajera da u uvodnoj reči objasni zašto je javnosti uskratio izveštaj uzbunjivača.

“Izdao je zakletvu da brani našu nacionalnu bezbednost, kao i zakletvu da brani Ustav”, rekao je Šif.

Adam Šif
Adam Šif

Devin Nunjes, republikanski predstavnik u Odboru i bliski Trampov saveznik, kritikovao je tokom pretresa demokrate zbog pokretanja istrage o tom pitanju.

“Čestitam demokratama na poslednjim naporima u borbi protiv predsednika”, rekao Nunjes u uvodnoj reči.

Američki predsednik Donald Tramp odbacio je tvrdnje koje se navode u žalbi nepoznatog uzbunjivača - istakavši da se protiv njega i Republikanske stranke vodi politička kampanja.

"To što demokrate rade našoj zemlji je sramotno i ne bi smelo da im bude dozvoljeno. Možda bi to trebalo nekako zabraniti – možda sudski”, rekao je Tramp novinarima u Njujorku.

Identitet uzbunjivača, osobe za koju se veruje da pripada obaveštajnom miljeu, još nije obelodanjen. List Njujork tajms, navodeći izjave tri osobe za koje tvrdi znaju ko je ta osoba, objavio je da je reč o službeniku Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je radio u Beloj kući.

Prva strana trankripta razgovora američkog i ukrajinskog predsednika koji je objavila Bela kuća
Prva strana trankripta razgovora američkog i ukrajinskog predsednika koji je objavila Bela kuća

Bela kuća je u sredu objavila transkript telefonskog razgovora predsednika Trampa i Zelenskog, u kojem se vidi da je Tramp od ukrajinskog kolege tražio da istraži optužbe na račun Džoa Bajdena, Trampovog potencijalnog protivkandidata na izborima 2020.

U transkriptu telefonskog razgovora iz jula, ukrajinski predsednik Zelenski pominje da želi da kupi još američkih borbenih aviona, na šta mu Tramp odgovara da “bi voleo da mu Zelenski učini uslugu” i pita ga da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden tražio da se obustavi istraga o poslovanju ukrajinske kompanije, u kojoj je radio njegov sin Hanter.

Prema Ustavu Sjedinjenih Država Predstavnički dom može opozvati predsednika SAD-a zbog, kako je navedeno u američkom najvišem pravnom aktu, teških prekršaja i kriminala. Nijedan američki predsednik do sada nije razrešen kroz proces opoziva. Demokrate, politički protivnici Donalda Trampa, većina su u Predstavničkom domu - dok su u Senatu brojniji republikanci.

XS
SM
MD
LG