Linkovi

Transkript razgovora potvrdio - Tramp od Zelenskog tražio da ispita Bajdenove aktivnosti


Predsednik SAD Donald Tramp tokom obraćanja novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija
Predsednik SAD Donald Tramp tokom obraćanja novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija

Predsednik SAD Donald Tramp tražio je od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora u julu da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden sprečio istragu kompanije u kojoj je bio zaposlen njegov sin, potvrdio je transkript razgovora, koji je u sredu objavila Trampova administracija.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi u utorak je saopštila da to telo u kojem demokrate imaju većinu pokreće zvaničnu istragu o mogućem opozivu predsednika Trampa i naložila šest odbora da nastave sa istragama stvari koji je učinio predsednik Tramp. .

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Demokrate optužuju Trampa, koji želi da osvoji drugi četvorogodišnji mandat sledeće godine, da je tražio pomoć Ukrajine da ukalja ugled Bajdena, koji je trenutno vodeći među demokratskim kandidatima za predsedničku nominaciju 2020. godine.

"Mnogo se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio proces tužilaštva i mnogi ljudi žele da saznaju o tome, tako da šta god možete da uradite tim povodom sa sekretarom za pravosuđe, bilo bi odlično", rekao je Tramp tokom telefonskog razgovora, navodi se u transkriptu Sekretarijata za pravosuđe.

"Bajden je išao naokolo i hvalio se da je zaustavio proces, tako da ako možete da to ispitate. Meni to zvuči strašno", rekao je Tramp, prema transkriptu.

Razgovor se odigrao pošto je Tramp naredio zamrzavanje oko 391 miliona američke pomoći Ukrajini.

Istraga u Predstavničkom domu mogla bi da dovede do glasanja o opozivu u tom telu, posle čega bi usledio sudski proces u Senatu o tome da li bi Tramp trebalo smeniti s položaja.

"Dela predsednika Trampa otkrila su nečasnu činjenicu da je on prekšio svoju zakletvu, izdao našu nacionalnu bezbednost i integritet naših izbora", rekla je Pelosi u utorak.

Tramp je bio umešan u nekoliko skandala otkad je preuzeo položaj 2017. godine, a demokrate u Predstavničkom domu razmatrale su pokretanje istrage o opozivu, u vezi sa ruskim mešanjem u američke izbore 2016, ali do sada se nisu upustili u to.

Prema Ustavu SAD, Predstavnički dom ima pravo da pokrene proces opoziva predsednika zbog "teških zločina i prestupa". Međutim, nikad nijedan predsednik nije smenjen s položaja u tom procesu.

Demokrate trenutno kontrolišu Predstavnički dom, ali većinu u Senatu imaju Trampovi republikanci.

XS
SM
MD
LG