Linkovi

Kurt Volker podneo ostavku zbog prijave uzbunjivača


Kurt Volker (levo) u društvu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka u februaru ove godine (Foto: AP)
Kurt Volker (levo) u društvu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka u februaru ove godine (Foto: AP)

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za Ukrajinu Kurt Volker podneo je ostavku, prema izvorima bliskim situaciji.

Volker se pominje u prijavi uzbunjivača iz obaveštajne zajednice, koja je objavljena u četvrtak, a opisuje se kao neko ko je pokušavao da "umanji štetu" koju su naneli napori Trampovog advokata Rudija Đulijanija da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži demokrate.

Volker, koji od 2017. služi kao Trampov izaslanik, nije radio puno radno vreme i nije dobijao novčanu nadoknadu, pokušao je da pomogne ukrajinskoj vladi da reši konfrontaciju sa separatistima koje podržava Rusija.

Stejt department nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Demokrate u Predstavničkom domu, koje sprovode istragu o opozivu predsednika Trampa, tražile su da Volker svedoči pred Kongresom u vezi sa telefonskim pozivom koji se dogodio 25. jula, u kojem je Tramp ohrabrivao predsednika Ukrajine da istraži njegovog potencijalnog predsedničkog rivala Džoa Bajdena.

Volkerovu ostavku prvi je objavio Stejt pres (State Press), studentska publikacija Univerziteta Arizona Stejt, koji podržava Mekejnov institut, "tink-tenk" organizaciju, čiji je Volker izvršni direktor.

Ranije u petak, demokrate u Predstavničkom domu izdale su obavezujući poziv državnom sekretary Majku Pompeu da preda dokumentaciju u vezi sa Ukrajinom i zakazali saslušanje pet zvaničnika Državnog sekretarijata u naredne dve nedelje. Volkerovo ime je jedno od tih pet.

XS
SM
MD
LG