Linkovi

Drugi uzbunjivač izneo informacije o skandalu Tramp - Ukrajina


Predsednik SAD Donald Tramp

Drugi uzbunjivač izneo je informacije o pokušajima predsednika Donalda Trampa da izvrši pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži njegove političke rivale.

Advokat Mark Zejd koji zastupa drugog uzbunjivača, takođe zvaničnika obaveštajnih agencija, rekao je da njegov klijent ima direktna saznanja o pojedinim optužbama iznesenim u prvobitnoj žalbi, koja je dovela do pokretanja istrage u proceduri Trampovog opoziva.

Generalni inspektor obaveštajnih službi, Majkl Etkinson, kojem je podneta početna žalba, razgovarao je i sa drugim uzbunjivačem.

U žalbi, podnetoj 12. avgusta, iznose se informacije dobijene od više američkih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost da Tramp koristi predsednička ovlašćenja da bi stranu zemlju podstakao da se meša u američke izbore 2020. godine.

Takođe se navodi da je Tramp uslovljavao pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, da bi od Zelenskog iznudio obećanje da će istražiti Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

"Mogu da potvrdim da moja firma i moj tim zastupaju više uzbunjivača, u vezi sa informacijama prenetim generalnom inspektoru obaveštajne zajednice", saopštio je na Tviteru drugi advokat Endrju Bakaj.

Potvrda da postoji drugi uzbunjivač mogla bi da izazove dodatno nezadovoljstvo u Republikanskoj stranci, čiji pojedini članovi su već kritikovali Trampov poziv Ukrajini i Kini da istraže Bajdenovog sina.

Republikanski senatori Mit Romni, Ben Sas i Suzan Kolins već su izrazili zabrinutost što Tramp pokušava da od stranih vlada dobije pomoć za predsedničke izbore naredne godine.

Međutim, drugi republikanci i dalje čvrsto brane predsednika, ističući da sporni telefonski poziv sa Zelenskim nije bio značajan.

Tramp je na Tviteru u nedelju ponovo napao "demokrate koje ništa ne rade", hvalio se da mu je popularnost visoka među republikancima i ponovo kritikovao Romnija.

Trampov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom, čiji je sadržaj objavila Bela kuća, i žalba uzbunjivača, povod su za pokretanje istrage u proceduri Trampovog opoziva u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate. Predsedavajuća Nensi Pelosi saopštila je da Trampovi pokušaji da podstakne strano mešanje u američke izbore ugrožavaju integritet izbora i prete nacionalnoj bezbednosti.

Tramp tvrdi da zahtev ukrajinskom predsedniku da istraži Bajdene nije uslovljavao ničim, ali sms poruke koje su objavili odbori koji sprovode istragu, govore suprotno.

Poruke su objavljene posle svedočenja bivšeg Trampovog izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera proteklog četvrtka. Naredne nedelje trebalo bi da svedoči još jedan diplomata, američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondlend, koji je po pitanju Ukrajine sarađivao sa Volkerom i Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG