Linkovi

Američki diplomata distancirao se od Trampa


Američki ambasador u EU Gordon Sondlend svedoči u Kongresu, 17. oktobar 2019.
Američki ambasador u EU Gordon Sondlend svedoči u Kongresu, 17. oktobar 2019.

Američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondlend svedoči u četvrtak pred odborima u Predstavničkom domu koji vode istragu u okviru procedure opoziva predsednika Donalda Trampa, dok se zaoštrava sukob demokrata i Bele kuće.

Sondlend svedoči o Trampovim naporima da podstakne Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika SAD i jednog od vodećih kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, kao i o optužbama da je američki predsednik zbog toga odlagao vojnu pomoć Kijeva, vrednu stotine miliona dolara.

Američki ambasador, najnoviji u nizu zvaničnika koji svedoče iza zatvorenih vrata, planira da se distancira od Trampa i da istražiteljima kaže da je bio razočaran što Tramp naložio diplomatama da sarađuje sa njegovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem u komunikaciji sa Ukrajinom i njenim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da veruje da je pogrešno tražiti od stranih vlada da sprovode istrage čiji cilj je da se utiče na ishod američkih izbora, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Ne bih preporučio da Đulijani ili bilo koji građanin koji ne obavlja zvaničnu funkciju bude uključen u ova spoljnopolitička pitanja. Međutim, zbog predsednikovog direktnog naloga, ali i važnosti organizovanja razgovora između Trampa i Zelenskog saglasaili smo se da uradimo ono što nam je predsednik Tramp naložio", naveo je Sondlend u pripremljenoj izjavi.

Takođe je rekao da je tek kasnije saznao da je Đulijani nameravao da zahteva istragu Bajdena ili da direktno, ili indirektno, uključi Ukrajince u Trampovu predizbornu kampanju.

Sondlend će se pridružiti ostalim aktuelnim i bivšim zvaničnicima koji su tokom svedočenja u Kongresu izrazili zabrinutost u pogledu komunikacije Trampove administracije sa Ukrajinom.

Tramp je tokom telefonskog razgovora, 25 jula., više puta od Zelenskog traži da istraži Bajdene, dok su u to vreme Sjedinjene Države odlagale vojnu pomoć Ukrajini.

Sondlend u svedočenju naglašava da nije slušao razgovor i da nije imao uvid u njegov transkript, dok ga Bela kuća nije objavila prošlog meseca, a da se u zaključcima telefonskog razgovora koje je on dobio Bajden ne pominje.

Sondlendovo ime se pominje u žalbi uzbunjivača koja je i dovela da pokretanja istrage u Kongresu.

Američki ambasador u Evropskoj uniji nije imao spoljnopolitičko iskustvo pre imenovanja na tu funkciju i bio je donator Trampove kampanje, a mnogi su su se pitali zašto je bio uključen u komunikaciju sa Ukrajinom, koja nije članica EU.

XS
SM
MD
LG