Linkovi

Tramp uporedio istragu o opozivu sa linčovanjem


Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku kabineta, 21. oktobar 2019
Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku kabineta, 21. oktobar 2019

Predsednik Donald Tramp uporedio je u utorak istragu o opozivu sa linčovanjem.

"Svi republikanci moraju da zapamte da su svedoci linčovanja. Međutim pobedićemo", tvitovao je Tramp.

Trampovu kontroverznu izjavu oštro su kritikovale demokrate i pojedini republikanci.

"Da li poredite ustavni proces sa rasprostranjenom i sistematskom brutalnom torturom ljudi u ovoj zemlji koji su izgledali kao ja", odgovorila je na Tviteru predsedavajuća afro-američkog kokusa u Kongresu Karen Bas.

Republikanski senator Lindzi Grejem, Trampov saveznik rekao je da je predsednik "prilično tačno uporedio taj termin".

"Ovo je prevara i političko linčovanje", ocenio je Grejem.

Međutim, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti je bio oprezniji u reakciji na Trampovu izjavu.

"Ja se ne bih tako izrazio. Jednostavno se ne slažem sa tim jezikom", rekao je Mekarti.

Svedočenje dugogodišnjeg diplomate u Kongresu

Dugogodišnji američki diplomata Vilijam Tejlor pojaviće se pred zakonodavcima u Predstavničkom domu u utorak, u okviru istrage o opozivu Donalda Trampa i optužbama da je predsednik SAD uslovljavao odobrenu vojnu pomoć Ukrajini otvaranjem istrage u toj zemlji protiv bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina.

Otpravnik poslova ambasade SAD u Ukrajini, Tejlor će svedočiti iza zatvorenih vrata o nizu SMS poruka, koje je razmenio sa drugim zvaničnicima, u kojima izražava zabrinutost o postupcima Bele kuće. U jednoj od poruka, Tejlor je napisao da je "ludost zadržavati bezbednosnu pomoć stranoj zemlji zbog pomoći u političkoj kampanji".

Zamenica pomoćnika sekretara za odbranu Lora Kuper, koja radi na pitanjima u vezi sa Rusijom i Ukrajinom u Pentagonu, treba da svedoči pred Kongresom u sredu.

Demokratska istraga o opozivu predsednika Trampa pokrenuta je kada je uzbunjivač iz obaveštajne zajednice izrazio zabrinutost generalnom inspektoru u vezi sa telefonskim pozivom, koji je Tramp imao 25. jula sa ukrajinskim poredsednikom Volodimirom Zelenskim. U tom razgovoru delovalo je kao da vrši pritisak na Zelenskog da otvori istragu protiv bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, koji je jedan od vodećih kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima 2020.

Tramp optužuje Bajdena da je pretio da će sprečiti zajam Ukrajini, ukoliko ne zaustavi raniju istragu u vezi sa korupcijom u kompaniji za proizvodnju gasa, u kojoj je njegov sin Hanter bio zaposlen.

Ne postoje dokazi da su bilo Džo, bilo Hanter Bajden učinili nešto protivzakonito. Međutim, tražiti od strane vlade da "iskopa" negativne informacije o rivalu smtra se mešanjem u prededničke izbore, što je prekršaj zbog kojeg predsednik može da bude opozvan.

Tramp insistira da nije bilo takozvanog "ja tebi, ti meni" zahteva tokom njegovog poziva Zelenskom, razgovor je više puta opisao kao "savršen" i nastavlja da optužuje Predstavnički dom kojim rukovode demokrate da vodi "lov na veštice" protiv njega.

Međutim, Trampov vršilac dužnosti šefa kabineta Mik Malvejni prošle nedelje je priznao novinarima da je tramp "zamrznuo" skoro 400 miliona dolara pomoći Ukrajini zbog zabrinutosti u vezi sa korupcijom u toj zemlji i sumnjama da je bila umešana u rusko hakovanje elektronskih poruka u Demokratskom nacionalnom komitetu 2016.

Malvejni je prkosno rekao da će uvek biti političkog uticaja kada se radi o spoljnoj politici i rekao novinarima da se "pomire s tim". Posle je objavio saopštenje u kojem je pokujšao da razjasni svoj komentar.

Pošto je Tramp u ponedeljak apelovao na republikance da budu "snažniji i bore se" protiv istrage, oni su po svemu sudeći odgovorili predstavljanjem rezolucije protiv demokrate iz Kalifornije Adama Šifa, koji kao predsednik Odbora za obaveštajna pitanja vodi istragu o opozivu. Rezolucija međutim nije prošla, jer je protiv nje glasalo 218 konghresmena, dok ju je podržalo 185.

XS
SM
MD
LG