Linkovi

Istraga o opozivu: Trampova administracija sprečila ambasadora u EU da svedoči


Bela kuća u Vašingtonu snimljena 1. oktobra 2019, dok demokrate u Predstavničkom domu povlače agresivne pozive u svojoj istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.
Bela kuća u Vašingtonu snimljena 1. oktobra 2019, dok demokrate u Predstavničkom domu povlače agresivne pozive u svojoj istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Administracija predsednika Donalda Trampa naložila je američkom ambasadoru u Evropskoj uniji, Gordonu Sondlendu, da ne svedoči u Kongresu o Trampovoj komunikaciji sa ukrajinskim zvaničnicima, zbog koje je pokrenuta istraga u proceduri opoziva.

Tri odbora Predstavničkog doma trebalo je da saslušaju Sondlenda u utorak ujutro, na pretresu zatvorenom za javnost. Međutim, Sondlendov advokat Robert Laskin rekao je da njegov klijent, kao aktuelni ambasador, mora da poštuje nalog Stejt departmenta da ne svedoči.

Svedočenje iza zatvorenih vrata deo je tekuće istrage o opozivu predsednika SAD pred Predstavničkim domom, koju je Trump u ponedeljak ponovo odbacio kao "prevaru koju su izvršile demokrate koje ne žele da on osvoji drugi mandat na toj funkciji sledeće godine".

Sondlend je postao istaknuta osoba u istrazi zbog svojih zalaganja na navođenju Ukrajine da se obaveže da će sprovesti istragu o Trampovom potencijalnom predsedničkom rivalu, bivšeg potpredsedniku Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru.

U prijavi uzbunjivača, koja je pokrenula istragu o opozivu, govori se o tome da se dan pošto je Tramp telefonom razgovarao s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, Sondlend i američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker, sastali su se sa ukrajinskim liderom i drugim političkim ličnostima.

Uzbunjivač je rekao da su, prema izvodima sa tih sastanaka, na osnovu onoga šta su o njima rekli američki zvaničnici, "ambasadori Volker i Sondland navodno uputili savete ukrajinskom rukovodstvu o tome kako da 'manevrišu' u vezi sa zahtevima koje je predsednik uputio Zelenskom".

Razgovarajući sa novinarima u ponedeljak u Beloj kući, Tramp je branio svoj razgovor sa Zelenskim ponovo ga nazivajući "savršenim pozivom".

Na pitanje da li je zabrinut zbog onoga što bi moglo da se pojavi sada kada se oglasio i drugi uzbunjivač, Tramp je odgovorio: "Uopšte ne".

Poziv je opisao kao "čestit", rekavši da "nije bilo pritiska".

Odbori Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, spoljne poslove i nadzor vodili su istragu kroz saslušanja i naloge tražeći dokumenta od članova Trampove administracije i predsednikovog ličnog advokata Rudija Đulianija.

Oni su u ponedeljak izdali nove naloge, zahtevajući od sekretara za odbranu Marka Espera i vršioca dužnosti direktora Kancelarije za budžet i upravljanje Rasela Vota da do 15. oktobra predaju dokumenta koja se odnose na Trampovu odluku da obustavi vojnu pomoć Ukrajini.

Deo istrage obuhvata ispitivanje da li je Trampova odluka da obustavi vojnu pomoć Ukrajini povezana sa njegovim zahtevanjem ukrajinske istrage o Bajdenovima.

Nisu pronađeni dokazi o korupciji Bajdenovih u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG