Linkovi

Tramp: Zaslužujem da znam identitet uzbunjivača


Istraga u okviru procedure opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, koju je pokrenuo Predstavnički dom američkog Kongresa, intenziviraće se ove nedelje, s obzirom na to da se očekuju prva svjedočenja o optužbama u vezi sa Trampovim spornim telefonskim razgovorom sa ukrajinskim predsjednikom. Tramp tvrdi da nije uradio ništa loše, a na Tviteru poručuje da zaslužuje da zna identitet uzbunjivača, čija žalba je dovela do pokretanja istrage i čak sugeriše da bi zbog izdaje trebalo uhapsiti jednog od vodećih demokratskih kongresmena Adama Šifa. U međuvremenu, advokati koji zastupaju uzbunjivača, čije se svjedočenje uskoro očekuje u Kongresu, naglašavaju da Trampove izjave ugrožavaju njihovog klijenta.

Intenziviranje istrage u okviru procesa Trampovog opoziva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00


Dok se istraga pokrenuta u okviru procedure opoziva američkog predsjednika intenzivira, Trampovi saradnici sve su glasniji u njegovoj odbrani.

Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem bio je oštar:

“Suđenja navodnim vješticama su bila pravičnija od ovog”.

Slično je rekaovao i savetnik predsednika Trampa Stiven Miler:

“Taj pojedinac je saboter”.

Baš kao i republikanski kongresmen iz Ohaja Džim Džordan:

“Da li su imali informacije iz prve ruke, i kakav im je bio motiv, da li je bilo pristrasnosti? Ovaj pojedinac je problematičan u oba slučaja”.

Cilj napada je da se diskredituje uzbunjivač iz obavještajne zajednice, čija je žalba dovela do pokretanja istrage. U žalbi je navedeno da je Tramp, u telefonskom razgovoru 25. jula, tražio od novog predsjednika Ukrajine pomoć da bi došao do kompromitujućih podataka o bivšem potpredsjedniku Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru.

Generalni inspektor američkih obavještajnih službi, kojeg je na taj položaj postavio sam Tramp, ocijenio je da je žalba kredibilna i hitna, dok američki lider na Tviteru poručuje da zaslužuje da upozna osobu koja ga optužuje.

Advokati uzbunjivača su proteklog vikenda uputili pismo kancelariji direktora Nacionalnih obavejštajnih službi, u kojem su izrazili zabrinutost u pogledu bezbjednosti njihovog klijenta. U pismu su naveli da određeni pojedinci nude 50 hiljada dolara za otkrivanje identita uzbunjivača, a citirali su i Trampovu prošlonedeljnu izjavu.

“Prema špijunima i izdajnicima smo se malo drugačije odnosili u prošlosti” rekao je Tramp.

Uprkos napadima, uzbunjivač je spreman da svjedoči, kaže predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma - demokrata Adam Šif.

“Uzbunjivač će nam sve reći. Preduzimamo mjere predostrožnosti da tako i bude. Svjedočenje će biti organizovano tako da se zaštiti identitet uzbunjivača”.

Šif će vjerovatno tražiti da se sasluša i Trampov lični advokat Rudi Đulijani, koji se više puta sastajao sa ukrajinskim zvaničnicima.

“Ako odluči da želi da ja svjedočim, naravno da ću svjedočiti, iako mislim da je Adam Šif nelegitimni predsjedavajući. Ako želimo da sve bude fer, neko drugi mora da predsjedava tim odborom”.

Šifa je oštro napao i predsjednik Tramp, koji je na Tviteru sugerisao da bi demokratskog kongresmena trebalo uhapsiti zbog izdaje zato što je navodno dao lažne izjave o Trampovom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom.

Prema novom istraživanju javnog mnjenja, koju su sproveli televizija ABC I IPSOS, gotovo dvije trećina Amerikanaca smatra da predsjednikovi potezi predstavljaju ozbiljan problem. Zbog telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog, duboko je uznemiren i Trampov bivši savjetnik za unutrašnju bezbjednost Tom Bosert.

“Ovo su loš dan i loša nedelja za predsjednika i zemlju, ako on traži kompromitujuće informacije o protivniku”.

Tramp je četvrti predsjednik protiv kojeg je pokrenuta istraga u okviru procedure opoziva. Malo je vjerovatno da će odluka o opozivu biti donijeta u oba doma Kongresa, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, ali bi pretresi mogli da utiču na predsjedničke izbore 2020. godine.

U Predstavničkom domu će ove nedelje svjedočiti generalni inspektor obavještajnih službi, kojem je predata žalba uzbunjivača, kao i bivša američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič i sad već bivši američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker.

Pojedine demokrate smatraju da bi Predstavnički dom mogao već narednog mjeseca da glasa o Trampovom opozivu.

XS
SM
MD
LG