Linkovi

Adam Šif: "Uzbunjivač" će svedočiti pred Kongresom


Predsednik odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif, senator iz Kalifornije razgovara sa novinarima, 25. septembra 2019.
Predsednik odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif, senator iz Kalifornije razgovara sa novinarima, 25. septembra 2019.

Predsednik Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, Adam Šif, najavio je da je postignut dogovor da odbor čuje svedočenje uzbunjivača čija je žalba dovela do pokretanja istrage u okviru procedure opoziva predsednika Donalda Trampa.

"Preduzimamo sve mere predostrožnosti da bi se to svedočenje odvilo na takav način da je identitet uzbunjivača zaštićen", izjavio je Šif za program "This Week" TV mreže ABC. "Pošto predsednik iznosi pretnje... možete da zamislite koja briga za bezbednost postoji u ovom slučaju."

Predsednik Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 25. septembra 2019.
Predsednik Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 25. septembra 2019.

U žalbi uzbunjivača navedeno je da je Tramp, u telefonskom razgovoru 25. jula, tražio od novog predsednika Ukrajine pomoć da bi došao do inkriminišućih podataka o bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru, koji bi umanjili Bajdenove šanse da osvoji demokratsku predsedničku nominaciju i bude protivkandidat Trampu na izborima 2020.

Predsednik Tramp, koji je objavio sažeti transkript telefonskog razgovora, tvrdi da nije uradio ništa loše i nastavlja da se brani na Tviteru. Nazvao je pokretanje istrage u proceduri opoziva u Predstavničkom domu "najvećom prevarom u istoriji američke politike."

Trampov savetnik Stiven Miler izjavio je za emisiju "Fox News Sunday" da je ponašanje uzbunjivača "blizu špijunaži" i rekao da je Tramp "pravi uzbunjivač" zato što je otkrio navode o korupciji porodice Bajden.

Dok je bio potpredsednik Bajden je, kao i drugi zapadni lideri, vršio pritisak na Ukrajinu da se otarasi državnog tužioca Viktora Šokina, za kojeg se verovalo da se ne bori dovoljno odlučno protiv korupcije. Tramp je tvrdio da je Bajden želeo da zaštiti svog sina ali se ta tvrdnja pokazala neosnovanom.

Predsednik Tramp u četvrtak je, pred odlazak iz Generalne skupštine UN, rekao osoblju misije SAD u UN da želi da zna ko je pružio informacije uzbunjivaču. Rekao je da je ko god da je to učino "nešto slično špijunu" a "u ranija vremena, prema špijunima se drugačije postupalo", izjavio je Tramp kako je preneo Njujork Tajms.​

Visoki politički savetnik Bele kuće Stiven Miler (arhivski snimak)
Visoki politički savetnik Bele kuće Stiven Miler (arhivski snimak)

U žalbi uzbunjivača takođe se navodi da je Bela kuća pokušala da "zaključa" informacije da bi sprečila da one dospeju u javnost. Pokušaji da se prikriju informacije navodno su ukjučivali uklanjanje transkripta razgovora iz kompjuterskog sistema koji se obično koristi za snimke razgovora sa stranim liderima i njegovo pohranjivanje u odvojeni elektronski sistem koji se koristi za poverljive informacije.

Kongresmen Adam Šif takođe je najavio da demokrate žele pristup razgovorima predsednikA Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima, iz zabrinutosti da je možda ugrozio nacionalnu bezbednost.

"Ključna potreba ovde je da se zaštiti nacionalna bezbednost Sjedinjenih Država i vidi da li je u razgovorima sa drugim svetskim liderima, a posebno Putinom, predsednik takođe ugrozio našu bezbednost, zarad lične dobiti njegove političke kampanje", rekao je Šif za program NBC "Meet the Press."

"Ako postoji inicijativa da se sakriju i zataškaju takvi razgovori, da, rešeni smo da otkrijemo da li su se odigrali", kazao je Šif.

XS
SM
MD
LG