Linkovi

Tramp revoltiran zbog istrage, pominje špijunažu


Aktivisti koji podržavaju opoziv predsednika Trampa na Kapitol hilu u Vašingtonu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Aktivisti koji podržavaju opoziv predsednika Trampa na Kapitol hilu u Vašingtonu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Glavna tema u Vašingtonu i dalje je opoziv predsednika Donalda Trampa pokrenut posle objavljivanja žalbe anonimnog uzbunjivača u kojoj tvrdi da je predsednik zloupotrebio položaj kako bi naudio potencijalnom protivkandidatu na narednim izborima Džozefu Bajdenu. O žalbi uzbunjivača u Kongresu je govorio i vršilac dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi, a predsednik Tramp je, iza zatvorenih vrata, iskazao svoj revolt i govorio o “špijunaži”.

Žalba anonimnog uzbunjivača nastavlja da šokira Vašington. Istrage u proceduri opoziva predsednika se nastavljaju, a predsednik Donald Tramp - sudeći po snimku Blumberg njuza - besni iza zatvorenih vrata.

“Hoću da znam ko je uzbunjivaču dao informacije, ko je ta osoba? Jer, to je kao špijunaža. Znate kako smo to rešavali nekada, kad smo bili pametniji? Špijunažu i izdaju smo tretirali drugačije nego sada”.

"Hoću da znam ko je uzbunjivaču dao informacije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00


Predsednik je svoje frustracije izneo pred američkim diplomatama iza zatvorenih vrata, dok je na otvorenoj sednici u Kongresu svedočio prvi čovek američkih obaveštajnih službi ​Džozef Megvajer.

“Uzbunjivač je pravilno postupio. Poštovao je zakon na svakom koraku”.

U središtu žalbe uzbunjivača je telefonski razgovor Trampa sa ukrajinskim predsednikom, u kojem je Tramp od Zelenskog tražio da istraži slučaj njegovog potencijalnog protivkandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina. A to kako je Megvajer postupao sa žalbom uzbunjivača bilo je glavno pitanje za predstavnike u Kongresu.

Demokrata ​Deni Hek pitao ga je:

“Da li je u redu da predsednik vrši pritisak na stranu vladu kako bi mu pomogla da dobije izbore”?

Megvajer je odgovorio:

“To se ne može opravdati i nije dobrodošlo. Loše je za našu zemlju da se neko spolja meša”.

Ali, predsednik Tramp tvrdi da nije uradio ništa loše,

“Taj razgovor je bio savršen”.

Uzbunjivač u žalbi navodi da su visoki zvaničnici u Beloj kući pokušali da sklone sve materijale u vezi sa tim razgovorom na server kojem malo ljudi ima pristup i da to nije prvi put.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je za kablovsku TV mrežu MSNBC da demokrate koriste tu žalbu kao putokaz u procedure opoziva.

“Mislim da treba da radimo ekspeditivno, ali neprenagljeno”.

Rokovi za sada nisu poznati. Kongres uskoro ide na još jednu pauzu, ali će Odbor za obaveštajna pitanja, kako je najavljeno, nastaviti istrage i u tom periodu.

XS
SM
MD
LG