Linkovi

Izvori: Tramp tražio od Ukrajine da istraži Bajdenovog sina


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp tražio je letos od novog lidera Ukrajine da istraži sina bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovane izvore. Demokrate su osudile, kako su navele, jasan pokušaj da se nanese šteta političkom rivalu.

Američki mediji prethodno su objavili da je jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice podneo prijavu generalnom inspektoru američkih obaveštajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je predsednik Tramp, navodno, dao izvesnom stranom lideru.

Najnovija kontroverza zaoštrila je sukob demokrata u Kongresu i Trampove administracije koja odbija da preda prijavu zvaničnika obaveštajnih službi ili opiše njen sadržaj.

Tramp je u petak rekao da je prijavu podneo "politički pristrasan uzbunjivač", ali i dodao da ne zna ko ju je podneo.

Prijava je zasnovana na nizu događaja, među kojima je i telefonski razgovor Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog 25. jula, navode dobro obavešteni izvori.

Tramp je tokom razgovora zatražio od Zelenskog da istraži aktivnosti Bajdenovog sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za gas, navodi jedan od izvora upoznat sa sadržajem razgovora. Američki predsednik nije pokrenuo pitanje pomoći Ukrajini, što nagoveštava da nije bilo reči o eksplicitnom traženju ustupaka.

Oštra reakcija Bajdena

Bajden je u petak rekao da, ako su izveštaji tačni, onda "zaista nema kraja spremnosti predsednika Trampa da zloupotrebi položaj i ponizi zemlju". Poručio je da bi Tramp trebalo da objavi transkript telefonskog razgovora sa Zelenskim, kako bi "američki narod sam presudio o čemu je reč".

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden

Generalni inspektor obaveštajnih službi Majkl Etkinson opisao je prijavu uzbunjivača, podnetu 12. avgusta, kao ozbiljnu i hitnu. Međutim, Tramp je u petak rekao da "to nije važno" i kritikovao novinare zato što postavljaju pitanja o tome.

"Razgovaram sa mnogim liderima. I razgovori su uvek prikladni. Na najvišem nivou, uvek prikladni. I sve što radim, borim se za ovu zemlju", ustvrdio je Tramp na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Skotom Morisonom.

Na pitanje novinara da li je pominjao Bajdena tokom razgovora sa Zelenskim, Tramp je odgovorio: "Nije važno o čemu sam govorio". Međutim, istovremeno je pozvao medije da istraže Bajdenove veze sa Ukrajinom.

Predsednik Tramp će se sastati sa ukrajinskim liderom na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naredne nedelje. O sadržaju njhovog razgovora u julu prvobitno je izvestio dnevnik Vol strit džurnal.

Da li zvaničnici štite Trampa?

Spor sa Kongresom pokrenuo je nova pitanja o tome do kog nivoa zvaničnici administracije štite republikanskog predsednika od nadzora, odnosno da li Trampov novi vršilac dužnost američkih obaveštajnih službi Džozef Megvajer sarađuje sa Sekretarijatom za pravosuđe da bi zaštitio Trampa.

Demokrate ističu da zakon obavezuje administraciju da Kongresu preda prijavu uzbunjivača, a kongresmen Adam Šif rekao je da je spreman da to zatraži pred sudom, ako bude potrebno.

Članovi Kongresa pokušavaju da utvrde da li je Trampov advokat Rudi Đulijani putovao u Ukrajinu da bi izvršio pritisak na vladu te zemlje da pomogne Trampu da bude ponovo izabran, tako što će istražiti aktivnosti sina njegovog glavnog političkog rivala - Džo Bajdena.

Tokom intervju za CNN u četvrtak, Đulijani je na pitanje novinara da li je tražio od Ukrajine da istraži Bajdena rekao " Ne, zaista nisam", da bi nekoliko sekundi kasnije dodao "Naravno da jesam".

XS
SM
MD
LG