Linkovi

Pompeo priznao da je čuo Trampov sporni razgovor


Američki državni sekretar Majk Pompeo u obraćanju medijima u Rimu (Foto: AP/Andrew Medichini)
Američki državni sekretar Majk Pompeo u obraćanju medijima u Rimu (Foto: AP/Andrew Medichini)

Američki državni sekretar Majk Pompeo priznao je da je učestvovao u telefonskom razgovoru predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, koji je doveo do pokretanja istrage o Trampovom opozivu.

“Slušao sam taj razgovor. Znam tačno šta je američka politika prema Ukrajini, i uvek je bila konzistentna", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Rimu.

Razgovor Trampa i Zelenskog je suština prijave uzbunjivača, koji navodi da je Tramp zloupotrebio položaj time što je od ukrajinskog predsednika tražio da istraži potencijalnog Trampovog rivala na izborima 2020 Džoa Bajdena.

Sekretar Pompeo trenutno ratuje sa Kongresom, koji je od Stejt departmenta tražio da dostavi sva dokumenta u vezi sa Ukrajinom i uputio obavezujući poziv za svedočenje za petoro zaposlenih. Pompeo je taj zahtev kritikovao.

“Zvali su zaposlene u Stejt departmentu direktno i rekli im da ne stupaju u kontakt sa pravnim savetnikom u Sekretarijatu. Nećemo tolerisati da ljudi na Kapitol hilu maltretiraju i zastrašuju zaposlene u Stejt departmentu”.

U prošlonedeljnom intervju za televiziju Ej-Bi-Si, državni sekretar je bio neodređen u odgovoru na pitanje šta je znao o razgovoru, zbog kojeg je uzbunjivač iz obaveštajne zajednice podneo žalbu generalnom inspektoru, u kojoj je izrazio zabrinutost da se Tramp zalaže za strano mešanje u izbore 2020. godine, zahtevom da Ukrajina istraži demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena.

Demokrate intenziviraju istragu, Tramp ih optužuje za puč
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Demokrate odbacuju Pompeove tvrdnje. Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif ističe i da će svaki pokušaj Bele kuće i drugih zvaničnika da blokiraju istragu ili da na nju utiču - biti smatran opstrukcijom.

“Pokušaj državnog sekretara, predsednika ili bilo koga da utiče na sposobnost Kongresa da poziva svedoke u istrazi biće smatran dokazom za opstrukciju zakonskih nadležnosti Kongresa”.

Uprkos sukobu, kongresni odbori nastavljaju da prikupljaju činjenice. Tokom dana na Kapitol Hilu je bio i generalni inspektor u Stejt departmentu, inače organ interne kontrole, koji je zatražio hitan brifing sa kongresmenima. TV mreža ABC saznaje da je takav sastanak neuobičajen, a tema su verovatno dokumenti o odnosima sa Ukrajinom, koje je Kongres zatražio od Stejt departmenta. U narednim danima pred Kongresom će svedočiti i drugi zaposleni u Stejt departmentu koji se pominju u prijavi uzbunjivača.

U međuvremenu, predsednik Donald Tramp nastavlja da insistira na tome da sazna identitet uzbunjivača i želi da razgovara sa njim.

Predsednik Tramp kritikovao je istragu u okviru procedure opoziva protiv njega kao "puč".

"Kako saznajem sve više svakog dana, dolazim do zaključka da ovo što se odigrava nije opoziv, ovo je PUČ, s namerom da se oduzme moć narodu, njihov GLAS, njihove slobode, njihov Drugi amandman, religiji, vojska, zid na granici i njihova Bogom dana prava kao građana Sjedinjenih Američkih Država!" napisao je Tramp na Tviteru.

Većinske demokrate u Predstavničkom domu nastavljaju sa istragom u vezi sa opozivom da bi uitvrdile da li žele da zvanično podignu optužnicu protiv Trampa, koristeći svoje ustavno pravo da smene zvaničnike koji su umešani u "izdaju, potkupljivanje ili druga teška krivična dela i prestupe".

Odbori za obaveštajne aktivnosti, nadzor i spoljnopolitička pitanja Predstavničkog doma tražili su da u sredu čuju svedočenje bivše američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, ali je ono pomereno za sledeću nedelju. Bivši američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker trebalo bi da se pojavi pred tim odborima u četvrtak.

Tramp je mnogo puta ponovio da u razgovoru sa Zelenskim nije uradio ništa loše. Međutim, uzbunjivač iz obaveštajne zajednice podneo je prijavu u kojoj je izrazio zabrinutost da je Tramp tražio strano mešanje u izbore 2020. tražeći od Ukrajine da pokrene istragu protiv demokratskjog kandidata Džoa Bajdena.

Pompeo je u utorak poslao pismo predsedavajućem Odbora Predstavničkog doma za spoljnopolitička pitanja Eliotu Engelu u kojem navodi da su zahtevi za dokumenta i iskaze sadašnjih i bivših zvaničnika "mogu da se shvate samo kao pokušaj zastrašivanja, maltretiranja i neodgovarajućeg tretmana" osoblja Sekretarijata.

On je rekao da zahtevi izazivaju "znatne pravne i proceduralne zabrinutosti" i odbacio upozorenja da će se nesaradnja smatrati opstrukcijom.

Engel je, zajedno sa predsedavajućim Odbora za Nadzor Ilajdžom Kamingsom i predsedavajućim Odbora za obaveštajne aktivnosti Adamom Šifom, odgovorio ističući da je Pompeo slušao razgovor Trampa i Zelenskog, što znači da ima "očigledan konflikt interesa" i da "ne bi trebalo da donosi bilo kakve odluke u vezi sa svedočenjima svedoka ili dostavljanje dokumenata u cilju da zaštiti sebe ili predsednika".

Republikanski senator Čak Gresli jedan je od retkih republikanaca koji su stali na stranu uzbunjivača – i smatra da ga treba saslušati iI zaštiti.

XS
SM
MD
LG