Linkovi

Hanter Bajden: Nisam uradio ništa loše, osim greške u proceni


Hanter Bajden pred početak potpredsedničke debate 2012. u Denvilu u Kentakiju.
Hanter Bajden pred početak potpredsedničke debate 2012. u Denvilu u Kentakiju.

Hanter Bajden, sin bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena izjavio je da nije uradio ništa nelegalno poslujući u Ukrajini i Kini ali priznaje da je imao lošu procenu i iskoristio svoje slavno prezime.

U intervjuu koji će biti emitovan na televiziji ABC Njuz, Bajden je izjavio da nije predvideo kako će njegove aktivnosti dati municiju kritičarima njegovog oca, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, dok se bori za demokratsku predsedničku nominaciju.

"Da li sam počinio grešku? Možda, u nekom širokom smislu", rekao je Bajden u intervjuu koji će biti emitovan večeras, pred početak nove demokratske predsedničke debate.

"Međutim, da li sam počinio neki etički prestup? Apsolutno ne", odlučno je izjavio 49-godišnji Bajden.

"Mislim da se mnogo toga ne bi dogodilo u mom životu da se ne prezivam Bajden", rekao je sin bivšeg potpredsednika.

Arhivski snimak: Potpredsednik Džo Bajden i sin Hanter na košaraškoj utakmici univerziteta Džordžtaun i Djuk, 30. januara 2010.
Arhivski snimak: Potpredsednik Džo Bajden i sin Hanter na košaraškoj utakmici univerziteta Džordžtaun i Djuk, 30. januara 2010.

Hanter Bajden imao je visoku poziciju u ukrajinskoj energetskoj kompaniji Burisma dok mu je otac bio potpredsednik pod Barakom Obamom, kada je Džo Bajden podržao smenu glavnog tužioca Ukrajine za koga je konstatovano da se nedovoljno bori protiv korupcije.

Hanterov advokat saopštio je u nedelju da Bajden mlađi podnosi ostavku na mesto u bordu kineske privatne investicione kompanije.

Hanter Bajden držao se podalje od javnosti od kada je prošlog meseca izbio skandal u vezi sa predsednikom Donaldom Trampom i Ukrajinom.

Tramp je često kritikovao i omalovažavao Bajdena mlađeg i "prozivao" ga na Tviteru, kao što je nedavno bio slučaj, kada je postavio pitanje - Gde je Hanter?

Tramp je više puta iznosio nopotvrđene i neosnovane tvrdnje da je Džo Bajden intervenisao u Ukrajini da bi zaštitio svog sina. Vest da je Tramp u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine 25. jula zahtevao od njega da istraži Bajdenove pokrenula je istragu o opozivu predsednika, koja sada potpuno zaokuplja Trampovu administraciju.

Hanter Bajden je u intervjuu rekao da administracija širi "besmislenu teoriju zavere" o njegovom radu u Ukrajini.

"Dao sam inspiraciju nekim vrlo nemoralnim ljudima da na nelegalne načine pokušaju da naude mom ocu", rekao je Bajden.

"To je ono gde sam pogrešio i preuzimam potpunu krivicu za to. Da li sam uradio bilo šta nedolično? Ne, ni na koji način", dodao je.

XS
SM
MD
LG