Linkovi

Tramp: Nisam uradio ništa loše u razgovoru sa Zelenskim


Predsednik Tramp odgovara na pitanja reportera u Beloj kući, pred polazak za Teksas, 22. septembra 2019.
Predsednik Tramp odgovara na pitanja reportera u Beloj kući, pred polazak za Teksas, 22. septembra 2019.

Predsednik Donald Tramp izjavio je da nije uradio ništa loše u telefonskom razgovoru sa novim predsednikom Ukrajine, dok mediji prenose da ga je Tramp, navodno, podstakao da istraži sina Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD i kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju.

Razgovarajući sa novinarima, Tramp je rekao da je njegov telefonski razgovor sa predsednikom Vladimirom Zelenskim bio "apsolutno savršen."

"Razgovor koji sam vodio uglavnom je bio čestitka na pobedi i uglavnom se ticao korupcije, razne vrste korupcije. Uglavnom je bio o tome kako ne želimo da naši ljudi, kao što su potpredsednik Bajden i njegov sin, doprinose korupciji koja već postoji u Ukrajini", rekao je Tramp.

Prema medijskim izveštajima, Tramp je Zelenskog, tokom razgovora, oko osam puta pozvao da istraži Bajdenovog sina. Prema izvorima, Trampova namera je bila da navede Zelenskog da sarađuje sa Trampovim advokatom Rudijem Đulijanijem na istrazi koja bi mogla da naruši Bajdenov kredibilitet.

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko u subotu je demantovao da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog tokom tog razgovora. On je izjavio za internet TV stanicu Hromadski da Ukrajina neće zauzimati stranu u američkoj politici, "čak i ako bude u poziciji da to učini".

Tramp i Đulijani se nedeljama zalažu za istragu porodice Bajden, posle medijskih izveštaja u kojima se razmatralo da li je jedna ukrajinska energetska kompanija pokušala da osigura svoj uticaj u SAD tako što je zaposlila Bajdenovog mlađeg sina, Hantera.

Bivši potpredsesdnik Džo Bajden u kampanji u mestu Galivants Feri u Južnoj Karolini, 16. septembra 2019.
Bivši potpredsesdnik Džo Bajden u kampanji u mestu Galivants Feri u Južnoj Karolini, 16. septembra 2019.

Demokrate osuđuju "pokušaj da se nanese šteta Bajdenu", koji se našao u središtu žalbe uzbunjivača protiv predsednika Trampa. Uzbunjivač, pripadnik američke obaveštajne zajednice, podneo je prijavu pošto je bio uznemiren sadržajem razgovora koji je Tramp vodio sa "jednim stranim liderom".

Džo Bajden je trenutno, prema anketama, favorit u trci za izbor demokratskog predsedničkog kandidata.

Trampova administracija je blokirala procedure prema kojima bi, u uobičajenim uslovima, američka obaveštajna zajednica prosledila pritužbu uzbunjivača članovima Kongresa, gde Predstavnički dom kontrolišu demokrate. Sadržaj žalbe i dalje je tajna.

Na pitanje zašto Bela kuća ne objavi transkript Trampovog razgovora sa Zelenskim ako u njemu nije bilo ničeg lošeg, državni sekretar Majk Pompeo rekao je za ABC Njuz da su u pitanju "privatni razgovori svetskih lidera i da ne bi bilo adekvatno da se oni objave osim u najekstremnijim okolnostima."

Generalni inspektor američkih obaveštajnih službi opisao je žalbu uzbunjivača, podnetu 12. avgusta, kao "ozbiljnu" i "hitnu", što su uslovi koji bi obično zahtevali da se prijava odmah prosledi Kongresu. Tramp je žalbu opisao kao "samo još jedan politički napad."

XS
SM
MD
LG