Linkovi

Bivša Trampova savetnica za Rusiju: Bila sam protiv smene ambasadorke u Ukrajini


Fiona Hil stiže na Kapitol hil gde je juče svedočila u okviru istrage o opozivu predsednika Trampa (Foto: AP)
Fiona Hil stiže na Kapitol hil gde je juče svedočila u okviru istrage o opozivu predsednika Trampa (Foto: AP)

Bivša savetnica predsednika Donalda Trampa za Rusiju i Evropu Fiona Hil svedočila je u ponedeljak pred Kongresom da se snažno protivila smeni bivše američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, a da joj je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton dao instrukcije da pravnicima u Beloj kući prenese zabrinutost u vezi sa naporima da se izvrši pritisak na Ukrajinu.

Hil je svedočila iza zatvorenih vrata, ali su detalje preneli novinska agencija Asošijeted pres, te uticajni dnevnici Vašington post i Njujork tajms, citirajući osobe bliske njenom svedočenju.

Do jula, kada je napustila položaj u beloj kući, Hil je bila direktorka za evropska i ruska pitanja u Trampovom Savetu za nacionalnu bezbednost, tako da je imala saznanja o tome kako se iza scene kreira američka spoljna politika. Njen advokat Li Voloski rekao je da je dobila obavezujući poziv da svedoči pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma i da je planirala da odgovori na pitanja zakonodavaca.

U utorak svedoči zamenik državnog sekretara Gregori Kent.

Prošle nedelje, Jovanovič, koja je karijerni diplomata u Stejt departmentu, rekla je zakonodavcima da ju je Tramp sklonio sa položaja ambasadorke na osnovu "neosnovanih i lažnih tvrdnji" pošto je Trampov lični advokat, bivši gradonačelnik Njujorka Rusi Đulijani, napadao njen rad u Kijevu.

XS
SM
MD
LG