Linkovi

Tramp pozvao Ukrajinu i Kinu da istraže Bajdena


Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp otvoreno poziva strane vlade da istraže njegove političke protivnike, uprkos pokretanju istrage o njegovom opozivu. Tramp je u četvrtak rekao novinarima da bi preporučio Ukrajini, ali i Kini da istraže bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. U okviru istrage, u Kongresu svedoči bivši američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker.

Njegovo ime pomenuto je u prijavi uzbunjivača koja je potresla Vašngton i pokrenula istragu u proceduri opoziva predsednika. Kurt Volker našao se u vrućoj stolici u Kongresu, iza zatvorenih vrata, pošto je podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika SAD za Ukrajinu.

Demokrate žele da istraže njegovu ulogu u pokušajima predsednika Trampa da od ukrajinskih zvaničnika dobije kompromitujuće informacije o Bajdenu i njegovom sinu.

Mislim da predsednik zna da imamo argumente u svojim rukama, i to ga plaši“, kaže predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Predsednik Tramp ponavlja da Ukrajina treba da istraži Bajdenov slučaj, ali traži da to uradi još jedna strana zemlja - Kina.

To što se desilo u Kini jednako je loše kao ono u Ukrajini“.

U fokusu je i potpredsednik Majk Pens, nakon što je Vašington post objavio da ga je predsednik Tramp iskoristio kako bi pritiskao ukrajinskog predsednika.

Navodno je od Pensa tražio da ne ode na inauguraciju Volodimira Zelenskog i da ga obavesti da neće dobiti vojnu pomoć od Amerike dok se ne izbori sa navodnom korupcijom.

Treba da tražite transkripte razgovora potpredsednika Pensa, bilo ih je nekoliko“, poručio je novinarima Tramp.

Post piše, pozivajući se na izvore bliske Pensu, da potpredsednik nije znao detalje kontroverznog razgovora Trampa i Zelenskog, iako je navodno taj razgovor slušao i njegov bliski saradnik.

U zvaničnom odgovoru ABC njuzu, u Pensovom kabinetu navode da je „potpredsednik SAD direktno i efektivno preneo poruku predsednika Trampa ukrajinskim zvaničnicima o korupciji i evropskoj pomoći Ukrajini i da je američka vojna pomoć potom isplaćena“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG