Linkovi

Tramp optužuje Nensi Pelosi za "izdaju"


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi dolazi na Kapitol Hil pred svedočenje Džozefa Megvajera, direktora nacionalnih obaveštajnih službi, 26. septembra 2019.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi dolazi na Kapitol Hil pred svedočenje Džozefa Megvajera, direktora nacionalnih obaveštajnih službi, 26. septembra 2019.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi da je kriva za "teška krivična dela i zlolupotrebe pa čak i izdaju", dok članovi Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, nastavljaju istragu u okviru procedure opoziva predsednika.

Nivo krivičnih dela koje je Tramp pomenuo u svom tvitu kasno u nedelju uveče je isti kao onaj koji se u američkom Ustavu navodi kao osnov za smenu predsednika.

Tramp je ponovio kritike na račun kongresmena Adama Šifa, predsedavajućeg Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, demokratu koga je Pelosi izabrala da predvodi istragu o opozivu. Tramp je nezadovoljan načinom na koji je Šif opisao njegov telefonski razgovor sa predsednikom Ukrajine i izjavio je da je Pelosi znala za Šifove "laži i velike prevare."

Šif je na pretresu tog odbora izjavio da transkript Trampovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim zvuči kao "klasična ucena u svetu organizovanog kriminala".

Istraga o opozivu se ove nedelje nastavlja a odbori za pravosuđe, spoljnu politiku i nadzor vlade u Predstavničkom domu saslušaće svedočenja nekoliko istaknutih ličnosti. U utorak, svedoči američki ambasador u EU, Gordon Sondlend a u petak Mari Jovanovič, koja je povučena sa položaja američke ambasadorke u Ukrajini.

Kongresni odbori takođe čekaju odgovore Stejt Departmenta, Bele kuće i Trampovog privatnog advokata Rudija Đulijanija na obavezujuće zahteve da Kongresu odstave dokumenta.

U središtu svega je žalba koju je podneo uzbunjivač, radnik jedne od američkih obaveštajnih službi, a u kojoj se navodi da je predsednik "iskoristio svoj položaj da bi pozvao stranu zemlju da se umeša u izbore 2020", kao i da su sekretar za pravosuđe Bil Bar i Rudi Đulijani takođe učestvovali u tome.

Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i privatni advokat predsednika Donalda Trampa (arhivski snimak)
Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i privatni advokat predsednika Donalda Trampa (arhivski snimak)

Tramp odlučno poriče da je uradio bilo šta loše i stalno svoj razgovor sa Zelenskim opisuje kao "savršen" dok napada svoje kritičare kao "izdajnike" i tvrdi da je u toku "puč".

U nedelju je obelodanjeno da postoji i drugi uzbunjivač. Advokat Mark Zeid, koji predstavlja oba uzbunjivača, potvrdio je tu vest za Glas Amerike.

Zaid je izjavio da novi uzbunjivač poseduje, kako je rekao, "saznanja iz prve ruke" o Trampovom telefonskom razgovoru, čime se potvrđuje žalba prvog uzbunjivača.

XS
SM
MD
LG