Linkovi

Koja je uloga Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom?


Rudi Đulijani, lični advokat Donalda Trampa
Rudi Đulijani, lični advokat Donalda Trampa

Rudi Đulijani, nekadašnji gradonačelnik Njujorka koji je imao nadimak "gradonačelnik Amerike", nekadašnji tužilac i sadašnji lični advokat Donalda Trampa, našao se u centru procedure opoziva predsednika SAD, jer se njegovo ime nekoliko puta pominje u žalbi uzbunjivača.

Anonimni uzbunjivač je u žalbi naveo da je Trampov advokat Đulijani bio ključni igrač u skandalu koji je pokrenuo proceduru opoziva američkog predsednika.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva navodeći da je Tramp zloupotrebio položaj i od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio političku uslugu - da istraži poslovanje sina njegovog potencijalnog protivkandidata Džozefa Bajdena.

U protekle dve godine, Đulijani se sastajao sa nekolicinom ukrajinskih zvaničnika kako bi ubedio državni vrh te zemlje da pokrene istragu o poslovanju Hantera Bajdena, koji je bio član borda ukrajinske gasne kompanije "Burisma".

Telefonski razgovor Trampa i Zelenskog, navodi se u žalbi uzbunjivača, desio se tek posle dugogodišnjeg "terenskog rada" Đulijanija sa ukrajinskim zvaničnicima.

Poput Trampa, i Đulijani je žustro reagovao kada je objavljena žalba uzbunjivača. Gostujući na televizijama, rekao je da je sve radio u dogovoru sa Stejt departmentom, te ponovio optužbe protiv Bajdena.

"Nemoguće je da je uzbunjivač heroj, a ja ne. Ja ću biti heroj, a oni moroni kad se sve ovo završi", kazao je u intervjuu za "Atlantik".

Đulijani je u ranijem intervjuu za Vašington post rekao da je razgovarao sa najmanje petoricom aktuelnih i bivših ukrajinskih tužilaca o slučaju Bajden, a često je i javno iznosio svoje mišljenje o tome.

Recimo, na Tviteru je pisao da je Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, podmitio bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka kako ne bi otpočeo istragu o poslovanju njegovog sina, ali za to nije dostavio i dokaze.

Rudi Đulijani i Donald Tramp
Rudi Đulijani i Donald Tramp

Tramp i Đulijani su prijatelji od 1989. kada je Tramp, kao investitor, podržao kandidaturu Đulijanija za gradonačelnika Njujorka.

Zauzvrat, Đulijani je jedan od najagresivnijih podržavalaca Trampa i bio je uz njega i u kritičnim situacijama, poput one kada su 2016. objavljeni audio snimci na kojima Tramp govori vulgarnosti o ženama.

XS
SM
MD
LG