Linkovi

Pompeov bivši savetnik svedoči u istrazi o opozivu Trampa


Bivši savetnik državnog sekretara SAD Majkl Mekinli dolazi u Kongres

Majkl Mekinli, bivši najbliži savetnik državog sekretara SAD Majka Pompea, svedočiće u istrazi o opozivu predsednika Trampa u Kongresu.

Mekinli je naprasno podneo ostavku prošle nedelje.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa vode istragu o tome da li je Donald Tramp pritiskao ukrajinskog predsednika da mu dostavi kompromitujuće podatke o demokratskom rivalu Džou Bajdenu.

Majkl Mekinli je karijerni diplomata, bio je ambasador u Brazilu i Avganistanu, i nema direktne veze sa Ukrajinom, ali se očekuje da bi, kao Pompeov najbliži saradnik, mogao da pruži uvid u komunikaciju.

Prethodni svedoci u Kongresu su rekli da su Trampov lični advokat Rudi Đulijani i ostali skrajnuli diplomatsko osoblje u odnosima sa Ukrajinom.

Bivša savetnica predsednika Donalda Trampa za Rusiju i Evropu Fiona Hil svedočila je u ponedeljak pred Kongresom da se snažno protivila smeni bivše američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, a da joj je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton dao instrukcije da pravnicima u Beloj kući prenese zabrinutost u vezi sa naporima da se izvrši pritisak na Ukrajinu.

Pred Kongresom je govorila i bivša ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič koja je rekla da je predsednik Tramp pritiskao Stejt department da je povuče s položaja na osnovu "neosnovanih i lažnih tvrdnji".

U istrazi je svedočio i bivši specijalni izaslanik Bele kuće za Ukrajinu Kurt Volker, a u četvrtak bi trebalo da svedoči i ambasador SAD u EU Gordon Sondlend, koji je ranije odbio da se pojavi pred Kongresom.

Trampov lični advokat Rudi Đulijani i potpredsednik SAD Majk Pens odbili su da se odazovu obavezujućim pozivima da dostave dokumenta u vezi sa Ukrajinom.

Pentagon je takođe saopštio da Kongresu neće davati dokumenta zbog "legalnih i praktičnih pitanja". Kancelarija za budžet Bele kuće isto nije odgovorila na poziv.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je da su "pronađeni značajni dokazi da je Tramp zloupotrebio položaj" i da će nastaviti da razotrkivaju istinu.

Donald Tramp je na Tviteru ponovo kritikovao istragu demokrata i nazvao je "fabrikovanim lažima i izmišljotinama".

Anketa Rojtersa i Ipsosa od utorka pokazuje da 43 odsto odraslih u SAD veruje da Tramp treba da bude opozvan, 42 odsto smatra da ne treba, a 14 odsto nije sigurno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG