Linkovi

Dilema u profesiji: Mogu li novinari da iznose lične stavove?


Zajednička sednica sudova Časti Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije i rasprava na temu da li novinari imaju pravo na iznošenje svojih stavova, u Pres centru UNS-a, u Beogradu, 24. oktobra 2019. (Foto: Rade Ranković, VoA)

Iako su prvi put zasedali zajedno, sudovi časti dva vodeća novinarska udruženja UNS i NUNS, ni posle dvosatne rasprave nisu imali precizan odgovor na naizgled jedsnostavno pitanje - mogu li novinari zaposleni u jednom mediju da iznose svoje stavove, mišljenja i komentare u drugim medijima ili društvenim mrežama?

Celu priču je inicirala novinarka RTS-a Tamara Tankosić, koja je isto pitanje uputila i Ministarstvu kulture i informisanja, a čekajući odgovor obratila se i novinarskim udruženjima. Pozivajući se na član 49. Zakona o javnom informisanju ona je ocenila da zakon novinarima dozvoljava da iznose svoj stav, ali da većina u javnosti smatra da nije pametno iznositi lično mišljenje, jer to može da ugrozi kredibilitet kuće za koju se radi i da utiče na profesionalnost novinara:

"Kada kažete lični stav, svi mislite da ćete se vi odmah izjasniti o nekim političkim pitanjima i političkim temama. Dakle, mi tu možemo pričati o najrazličitijim temama - o vakcinaciji, sportu, o bilo čemu. Ne moramo nužno sve svesti na politiku i političare i to da li smo za ili protiv neke stranke", istakla je Tankosić.

Advokat UNS-a Zoran Lakićević je ukazao da Ustav omogućava pravo na slobodu izražavanja, ali da novinari treba da vode računa o poštovanju Zakona o radu, i posebno klauzule o konkurenciji, koja, ukoliko postoji, najčešće ograničava novinare da bez dozvole iz vrha redakcije iznose stavove u drugim medijima:

"Pošto je to odredba ugovora o radu, poslodavac je može tretirati kao povredu radne discipline, ili povredu radne obaveze. I na taj način novinar može biti kažnjen novčano, ili mu čak otkazan ugovor o radu", objašnjava Lakićević.

Po mišljenju predsednice Suda časti UNS-a Ljiljane Smajlović, profesija urednika je danas derogirana i o tome da li neki novinar može da gostuje negde i da iznese svoj stav često pitaju direktori, a ne urednici. U diskusiji o ovom pitanju, ona se pozvala i na iskustva iz SAD:

"Pre nekoliko dana sam čitala da je Njujork tajms odlučio da u nekoliko emisija, na nekoliko televizija - Rejčel Medou, Don Lemon na CNN-u - oni više ne dozvoljavaju svojim novinarima uopšte da gostuju. Tamo je sva štampa protiv Trampa, ali je Njujork tajms ocenio da postoji nekoliko emisija, čiji su voditelji do te mere pristrasni i politički aktivni, da šteti kredibilitetu Njujork tajmsa da se njihovi novinari pojavljuju u tim emisijama, bez obzira na to šta bi njihovi novinari pričali u tim emisijama", izjavila je Smajlović.

U diskusiji je učestvovala i novinarka i Urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević, koja je podsetila da je javni servis često gubio u sudskim epilozima i da su u sličnim situacijama novinari vraćani na posao.

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG