Linkovi

NUNS i UNS stali uz kolege iz N1 koje su napali navijači Zvezde


Logo regionalne televizije N1
Logo regionalne televizije N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) u odvojenim reakcijama osudili su napad na ekipu regionalne televizije N1 koji se dogodio u utorak uveče, pred fudbalsku utakmicu "Crvene zvezde" i "Jang bojsa" u Beogradu, zahtevajući od policije da identifikuje počinioce i privede ih pravdi.

Novinar N1 Mladen Savatović ispričao je da su navijači ometali njega i ekipu te televizije kada je pokušao da uzme izjave o tenku, odnosno maketi tenka, koja je dan pred meč postavljena ispred stadiona "Crvene zvezde", što je događaj koji je uzburkao javnost u Srbiji, ali i Hrvatskoj zbog medijskih navoda da je reč o tenku koji je učestvovao u borbama za Vukovar 1991. godine.

Savatović je ispričao da je ekipa N1 snimila jednog sagovornika preko puta stadiona, ali da je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase - "špijuni", "lopovi", "američki plaćenici". Odlučio je da se sa ekipom pomeri na drugi kraj ulice, ali mu je iz obližnjih kafića uz dobacivanje, viku i vređanje prišlo nekoliko mladića.

"Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sundjer s mikrofona i bacio ga na asfalt", ispričao je reporter N1.

Izražavajući solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je bila izložena "brutalnom iživljavanju huligana" u blizini stadiona "Rajko Mitić", NUNS je saopštio da osuđuje indicent.

Vlast stvara ambijent za ovakve napade

"Upozoravamo i da huškajući građane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera", kaže se u saopštenju NUNS-a.

Oni pozivaju policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike preko snimka incidenta koji poseduje N1 i da protiv njih preduzmu zakonske mere, kao i upravu Zvezde da se ogradi "i osudi huligansko ponašanje 'navijača'".

I UNS je zatražilo da policija utvrdi ko je terao ekipu na javnom mestu i pokušao da joj ošteti opremu.

To udruženje je podsetilo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati pravo novinara da rade bez ometanja.

XS
SM
MD
LG