Linkovi

KRIK: Tabloidi slagali 419 puta na naslovnim stranama u pola godine


Arhiva - Kiosk sa dnevnim i periodičnim listovima u Beogradu, Srbija.
Arhiva - Kiosk sa dnevnim i periodičnim listovima u Beogradu, Srbija.

Tabloidi u Srbiji u prvih šest meseci objavili su 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti, a zajednički imenitelj analiziranih tabloida je kritički stav prema vođama opozicije i građanskim protestima koji "1 o d5 miliona" i pozitivan stav prema Aleksandru Vučiću, SNS i Vladimiru Putinu. Međutim, upravo ti mediji dobili su značajna sredstva na konkurisma za državno sufinansiranje medija, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) rezultate analize "Raskrinkavanje".

Vesti iz šoubiznisa nisu bile obuhvaćene vesti iz šou-biznisa, precizirano je.

Tabloid Informer prema ovom istraživanju objavio najviše lažnih i neutemiljenih vesti na naslovnim stranama - 150, Alo je objavio 115, Srpski telegraf 94, dok je Kurir objavio 60 takvih vesti.

Zajedničko svim analiziranim listovima je negativan stav prema vođama opozicije, protestima "Jedan od pet miliona" i susednim zemljama, naveo je Krik i dodao da je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najčešće pominjan u negativnom kontekstu.

Ti listovi naklonost poklanjaju najviše predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

U isključivo pozitivnom svetlu prikazan je i predsednik Rusije Vladimir Putin, "koji se gotovo uvek pojavljuje u ulozi spasitelja Srbije, spreman da pošalje i vojsku kako bi odbranio Kosovo", a njegove izjave su "ili prenete neprecizno ili potpuno izmišljene".

Prema analizi Raskrikavanja, izdavači tih listova tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima su sufinansirane sa više od 51 milion dinara.

XS
SM
MD
LG