Linkovi

RTS nije produžio ugovor sa TV Mreža, razlog najverovatnije politika


Najavna špica emisije TV Mreža, koju proizvodi Produkcijska kuća Mreža.
Najavna špica emisije TV Mreža, koju proizvodi Produkcijska kuća Mreža.

Produkcijskoj grupi Mreža bez prethodne najave i objašnjenja ukinuto je emitovanje emisije "TV Mreža" na Radio-televiziji Srbije, a ugovor nije obnovljen. Direktor PG Mreža Vladimir Milić kaže da je mogući razlog - politika.

Vladimir Milić u razgovoru za Glas Amerike kaže da mu je saopšteno da se ugovor raskida na sastanku u ponedeljak u RTS-u na koji je došao sa namerom da ugovor produži.

"Bio sam nemalo iznenađen da kada mi je rečeno da neće biti produžavanja ugovora za TV Mrežu iako ona već 19 godina ide na RTS-u", rekao je Milić.

"Pitao sam šta je mogući razlog. Neću da ga citiram (sagovornika iz RTS-a), ali dovoljno sam dugo u ovom poslu da znam da je najozbiljnija sumnja na političkim razlozima. Nikakvo zvanično obrazloženje mi nismo dobili, niti ga očekujemo", kazao je Milić dodajući da je emisija Mreže skinuta odmah tog dana iz programske šeme, iako je trebalo da bude emitovana.

Vladimir Milić, direktor Produkcijske grupe Mreža, obaveštava gledaoce da je RTS nadalje neće emitovati emisiju TV Mreža, u Beogradu, 30. septembra 2019.
Vladimir Milić, direktor Produkcijske grupe Mreža, obaveštava gledaoce da je RTS nadalje neće emitovati emisiju TV Mreža, u Beogradu, 30. septembra 2019.

Na pitanje da li je na Mrežu vršen pritisak dok je emisija emitovana na RTS-u, Milić kaže je od dolaska na vlast Aleksandra Vučića češće bilo "raznih sugestija i primedbi" kada je reč o uređivačkoj politici priloga Mreže, ali da "mi to nikada nismo uvažavali".

"Mi smo se vodili svojim profesionalni kriterijumima, gledali smo da budemo profesionlni, objektivni i da tačno informišemo ljude i da budemo stalno kritični prema svakoj vlasti. To je možda tajna našeg uspeha 19 godina na RTS-u", objašnjava direktor PG Mreža dodajući da su primedbe najšće dolazile posle emitovanja emisije, ali da ni jedna nije vraćena pre emitovanja.

Kaže da je saradnja Mreže i RTS-a "bila sasvim u redu" i da Mreža jeste "nekakva prirodna dopuna onome što treba da bude RTS".

Zanimljivo je, nastavlja, da se ovo događa baš u vreme kada se po javnosti sve više priča kako mediji treba da budu otvoreniji za različite političke opcije i razičita mišljenja po raznim društvenim temama, što je Mreža upravo bila.

Milić kaže da je iz poslovnog ugla i po pitanju opstanka PG Mreža ovo sasvim nova situacija i nada se da će se pojaviti "neko drugo mesto" gde bi Mreža mogla da emituje svoju emisiju.

PG Mreža je proizvela 930 emisija u periodu posle petooktobarskih promena do danas.

Pored emisije TV Mreža koja je emitovana na RTS-u, u sastavu Produkcijske grupe mreža je i emisija Utisak nedelje autorke Olje Bećković.

XS
SM
MD
LG