Linkovi

Građanske inicijative: Dolazak Evronjuza u Srbiju krši domaće zakone


Ulazak Evronjuza (Euronews) na srpsko medijsko tržište predstavlja flagrantno kršenje domaćeg zakonodavstva koje reguliše tu oblast, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Građanske inicijative, koja poziva sve relevantne aktere da zaustave taj proces ili da apeluju na njegovo zaustavljanje u skladu sa svojim ingerencijama.

"Nakon uspešnog proboja na medijsko tržište Albanije, Evronjuz je na zvaničnom sajtu potvrdio da je sledeći korak u realizaciji strategije prerastanja u prvu 'globalno-lokalnu' medijsku organizaciju ulazak na medijsko tržište Srbije . Da će do toga doći potvrdio je i CEO Evronjuza, Majkl Piters. Takođe je potvrđeno da će se ovaj projekat realizovati u saradnji sa srpskom medijskom grupom 'HD-Vin' (koja je u vlasništvu Telekoma Srbija) putem ugovora o franšizingu. Detalji o načinu poslovanja Evronjuza a jos uvek nisu poznati", podsećaju Inicijative.

NVO Građanske inicijative su ukazale da dolazak Evronjuza predstavlja i odustajanje od strateškog opredeljenja države Srbije predstavljenog u dve verzije medijske strategije, koje podrazumeva povlačenje države iz vlasničke strukture medija.

"Kako je Telekom Srbija u vlasništvu Republike Srbije, a Evronjuzu trećinu svojih godišnjih prihoda dobija iz budžeta Evropske unije, ovaj proces je izuzetno važan, kako za građane Srbije, tako i za građane EU", kaže se u saopštenju i podseća da po zakonu preduzeća u državnom vlasništvu ne smeju da budu vlasnici ili učestvuju u vlasničkoj strukturi medija.

Takva praksa je, nastavlja Inicijativa, u suprotnosti je i sa ocenama i preporukama Evropske komisije koje su sadržane u Izveštajima o napretku za 2016. i 2018, koji insistiraju na doslednom sprovođenju zakona i jačanju normativnog okvira koji reguliše pitanje transparentnosti vlasništva i nedozvoljenog uticaja države na tržište medija.

"Dugogodišnja borba nezavisnih novinara, kao i domaće i međunarodne medijske scene da se zaustavi kontrola medija u Srbiji biće značajno ugrožena najavom otvaranja Evronjuza", ocenile su Građanske inicijative.

Vlasništvo, kontrola i tok novca

U široj verziji saoštenja dostupnog na sajtu Inicijativa, podseća se i da, prema podacima koji su dostupni javnosti, 25 odsto udela u vlasništvu Evronjuza ima američka broadkasting televizijska mreža NBC, a 22 odsto Evropska brodkasting unija.

Pre četiri godine 53 odsto Evronjuza kupila je Media gloube netvorks, čiji je vlasnik egipatski bilioner Naguib Saviris, "što je tada podstaklo pitanja o budućoj uređivačkoj politici i nezavisnosti Evronjuza. Novinarska i medijska udruženja u Evropi već su ukazivala na ozbiljne propuste u uređivačkoj politici Evronjuza kada je u pitanju odnos prema autokratskim režimima", kaže se u saopštenju Građanskih inicijativa.

Podseća se i da je Telekom Srbija u novembru prošle godine kupio kompaniju "Kopernikus Tehnologži" od dve ofšor firme registrovane na Kipru, te da je vlasnik prve firme Srđan Milovanović, brat poverenika Srpske napredne stranke u Nišu, Igora Milovanovića dok se kao vlasnik druge firme pojavljuje poljski investicioni fond Abris10.

XS
SM
MD
LG