Linkovi

Klasične televizije umiru - dolazi doba mobilnih telefona


USAID projekt jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, Foto: video grab
USAID projekt jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, Foto: video grab

S obzirom na to da se medijski ''univerzum'' širi na digitalnu platformu, mediji moraju da budu prisutni na mobilnim platformama ukoliko žele da prežive, poručila je danas Mišel Foster iz organizacije Newsagain i dodala da je za većinu današnjih mejnstrim medija izazov to što čitaoci i gledaoci, prelaze na digitalne platforme preko kojih konzumiraju medijski sadržaj.

Na konferenciji "Media talks" koja se održava Beogradu u organizaciji USAID-ovog projekta jačanja okruženja za održivost medija, Foster je izjavila da je doba velikih ekrana prošlo i da linearna televizija ''umire'', a da mobilni telefoni postaju glavni izvor informisanja.

Po njenim rečima, Fejsbuk i Gugl su doveli do najvećih promena, a oglašivači danas idu za publikom, tako da digitalni oglasi čine 50 odsto ukupnog oglašavanja:

"Nezavisni mediji su zarobljeni širom sveta. Zarobljeni su od strane organizacija kojima vesti nisu osnovni posao, zarobljeni su od strane organizacija koje medije pokušavaju da iskoriste za prodagandu", istakla je Foster.

Ona je lokalne medije posavetovala da se detaljno i sadržajno bave temama i problemima svojih zajednica i da to iskoriste kao prednost u odnosu na nacionalne i regionalne medije.

Građani hoće da finansijski podrže lokalne medije

"Živimo u svetu gladi za vestima. Uočili smo da postoji veliki broj kablovskih i satelitskih kanala na kojima su najgledaniji zabavni sadržaji, što negativno utiče na lokalne medije, jer nemaju budžete niti višemilionske produkcije za proizvodnju takvih programa,# rekla je Mišel Foster.

Na skupu koji je održan u utorak predastavljena je velika nacionalna Studija o potrebama i navikama publike u Srbiji, koja je pokazala da građani Srbije žele više direktne komunikacije sa medijima, ali i da sumnjaju u pouzdanost i kvalitet medijskog sadržaja.

Sa konferencije "Media talks" u Beogradu u organizaciji USAID-a, Foto: video grab
Sa konferencije "Media talks" u Beogradu u organizaciji USAID-a, Foto: video grab

U slučaju domaćih medija, za 28 odsto građana najveći problemi u izveštavanju medija predstavljaju loš sadržaj i nedostatak profesionalnih standarda, dok 26 odsto anketiranih misli da su to lažne vesti i dezinformacije.

Komentarišući rezultate istraživanja koji su pokazali da je 11odsto ljudi u Srbiji spremno da finansijski podrži lokalni medij u svojoj zajednici, i da za to izdvoji u proseku 500 dinara mesečno, Evan Trejs, direktor IREX-a u Srbiji i direktor USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija, je rekao da ukoliko mediji u Srbiji žele da im građani plaćaju za informacije, oni moraju da budu sigurni da sadržaj koji kreiraju ispunjava njihove potrebe.

XS
SM
MD
LG